Rohánszky Magda meghalt, de sok betegében él tovább

Rohánszky Magda

Meghalt Rohánszky Magda onkopszichológus, az Egyesített Szent István és László Kórház onkológiájának egykori pszichológusa, az onkológiai centrum égisze alatt létrehozott Tűzmadár Ház vezetője, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság egykori elnöke. 67 évet élt.

Rohánszky Magda nemcsak a Szent László Kórház onkológiájának volt osztályos pszichológusa, nemcsak az onkológiai centrum berkeiben létrehozott pszichoszociális támogató központnak, a Tűzmadár Háznak volt vezetője és szakmai irányítója, hanem a hazai onkopszichológia egyik úttörő személyisége is. Minden fórumot megragadott, hogy úgy az orvosokat, mint a betegeket és a hozzátartozókat meggyőzze arról, milyen sokat tud segíteni a pszichológia abban, hogy egy beteg lélekben is meg tudjon küzdeni a betegséggel, együtt tudjon élni a rákkal. Daganatos betegek ezreinek segített előadásaival, tanfolyamaival, konzultációival, hogy ne engedjék gondolataikban, lelkükben eluralkodni a kórt.

„Legfontosabb, hogy a betegségben ne hagyjuk el magunkat, ne adjuk át tudatunkat a halálra ítéltség érzetének. Igyekezni kell felfedezni a mindennapok apró örömeit. Tenni kell azért, hogy a terápia ideje alatt se elsősorban betegnek, hanem anyának, nagyszülőnek, családtagnak, barátnak, kollégának érezzük magunkat, hiszen azok vagyunk, álljon bármi is a diagnózisban” – vallotta és tanította.

Rohánszky Magdát mint anyát, nagyszülőt, családtagot, barátot és kollégát most sokan gyászolják. Meghalt, de intelmei érvényességén ez nem változtat: gondolatai nemcsak a tegnap, hanem a ma és a holnap betegei számára is segítséget nyújtanak.

Kapcsolódó cikkek Rohánszky Magda munkásságából:
A rák nemcsak testi betegség
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Rákbetegként sem törvényszerű a depresszió
Minden rákbetegnek találkozni kellene pszichológussal

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top