Sajtópályázat: ne várjunk tétlenül a májrákra!

Célunk, hogy kerüljön a májrák a figyelem fókuszába, minél többeknél fedezzék fel a bajt időben, amikor még lehet segíteni, ezért a Rákgyógyítás médiapartnerségével a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Egészségügyi Szakosztálya pályázatot hirdet az ország valamennyi szerkesztőségének munkatársa számára.

Olyan híradásokat, riportokat várunk, amelyek növelik a lakosság ismereteit, amelyekből kiderül, hogyan előzhető meg és ismerhető fel a májrák, milyen szűrési lehetőségek adottak, miért fontosak a rendszeres kontrollvizsgálatok a veszélyeztetett betegek számára, mi a különbség a májrák és a májáttétek között, mit tehetnek a háziorvosok, a sebészek, az onkológusok és a betegek a gyógyulásért, az életkilátások javításáért.

Magyarországon legtöbbször éveken át fennálló májzsugor (cirrózis) talaján alakul ki a májrák: a rosszindulatú elváltozás rendszeres ultrahangvizsgálattal időben felfedezhető.

Az elérhető olvasók, hallgatók, nézők számától függetlenül egyaránt várjuk a helyi, a megyei és az országos napi-, heti- és havilapokban megjelent írásokat, online tartalmakat, a rádiókban elhangzott vagy televíziókban vetített interjúkat, riportokat, tudósításokat. Pályázni a májrákról 2011. március 15. és 2011. június 15. között megjelenő alkotásokkal lehet. Az írott pályázatok terjedelme 3-10 ezer karakter, a rádiós és televíziós műsoroké 2-20 perc lehet. A pályázatokat orvosi-újságírói szakmai bírálóbizottság értékeli.

A műfajok és médiumok esélyegyenlőségének jegyében a díjazottak között a zsűri nem állít fel sorrendet: hárman részesülnek 200-200 ezer forint díjazásban. A kiírók fenntartják a jogot különdíj adományozására is.

A pályázatok beérkezési határideje: 2011. június 20. Eredményhirdetés és díjkiosztó 2011. július 28-án a Hepatitis Világnapon lesz. Kérjük, hogy a pályázók tüntessék fel nevüket, címüket, elérhetőségüket, az alkotás megjelenésének, illetve sugárzásának helyét és idejét is. A pályamunkák elektronikus úton is nevezhetők. A rádiós és televíziós pályamunkák alkotóitól kérjük, hogy CD-n, DVD-n küldött munkáikat 3 példányban postázzák.

A pályamunkákat az alábbi címeken várjuk:
Rákgyógyítás szerkesztőség, 6723 Szeged, Építő u. 3/a vagy sajtopalyazat@gmail.com

További információ:
B. Papp László (06-30) 261-8789, sajtopalyazat@gmail.com, www.rakgyogyitas.hu

Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke
Prof. Dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke
Nógrádi Tóth Erzsébet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Egészségügyi Szakosztályának elnöke

2011. március 15.

Kapcsolódó cikkek:
Kérdések és válaszok a májrákról
Májrák, májáttét
Májrák gyógyítása: mire van ma lehetőség?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Olvasóink kérdései, orvosaink válaszai a májrákról:
Májrák: besárgult 40 éves beteg, 3 gyermekkel
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májrák kezelése

Top