Segítség a rákbetegek családtagjainak

A betegápolás sem mehet sokáig feltöltődés nélkül, mert az kiégéshez, fásultsághoz vezet, amit a beteg családtag is megérez. Budapesten a daganatos betegek hozzátartozóinak, barátainak és azoknak szerveznek segítséget, akik szeretnék jobban érteni saját élethelyzetüket, érzelmeiket az ápolás, támaszadás folyamatában. Lehetőséget adnak feszültségoldó technikák elsajátítására és a betegnek állandó támaszt adó családtagra, partnerre nehezedő érzelmi problémák feldolgozására.

A családtagok, a barátok fizikailag megtesznek minden tőlük telhetőt azért, hogy a rákbetegséggel küzdő szerettüket segítsék. A legtöbb családban természetes az, hogy a szabadidő jelentős részét a beteg családtag mellett töltik, hogy ezzel segítsék gyógyulását vagy ha a felépülésre már nincs reális esély, jelenlétükkel kihasználjanak minden órát, amit még közösen tölthetnek. A betegséggel való küzdelemben vagy a beteg utolsó életszakaszának végigkísérésében a személyes problémák elhalványulnak, mind kicsinységnek tűnnek a bajhoz képest, amivel a betegük küzd. Saját gondjaikat elnyomva így helyezik háttérbe önmagukat a beteg kedvéért a közelállók.

Gyakran elhangzik a mondat: „most minden erőmet Neki kell adnom, magammal nem törődhetek.” Vajon ez a gondolat valóban növeli az erejüket? Vagy éppen hogy felemészti az erőt az erőfeszítés, hogy a saját bajaikat, félelmeiket, érzelmi megpróbáltatásaikat láthatatlanná tegyék? Sokan magukban hordozzák kételyeiket, feszültségüket, amivel nem akarják családjukat terhelni, s azt sem szeretnék, ha a gyakran az önfeláldozás miatt egyébként is bűntudatot érző beteg szerettük mindennapjait ez is nehezítené.

Az elkeseredettség, az elfojtott indulatok, a fáradtság, az elszigeteltség érzete egy idő után akár a szeretet gátja is lehet. Ezért is fontos a saját problémák rendbetétele, mert az energiát szabadít fel és még több erőt ad a szeretett családtag ápolásához.

A rákbetegekért dolgozó, a www.rakgyogyitas.hu portált is működtető Tűzmadár Alapítvány célkitűzése, hogy segítsen a betegek hozzátartozóinak, ápolóinak, ezért első alkalommal 2008. április 29-én a fővárosi Szent László Kórházban segítő csoportot szervezett.

A kezdeményezéshez folyamatosan lehet csatlakozni: az azonos problémákkal küzdő, azonos gondolatokkal terhelt családtagok egymásra találhatnak, kibeszélhetik egymással élethelyzetüket és szükség esetén pszichológiai segítséget is kaphatnak ahhoz, hogy a mindennapokba visszatérve legyen erejük a folytatáshoz.

A csoport tehát nyitott, a szervezőkkel a későbbiekben is fel lehet venni a kapcsolatot. A részletekről délutánonként a (06-20) 465-72-66-os telefonszámon kérhető felvilágosítás.

Kapcsolódó cikkek:
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Családban is lehet magányos a beteg
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Rákbetegség: nincs miért szégyenkezni
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top