Segítség a rákbetegeknek és családtagjaiknak

A Tűzmadár Alapítvány az egész országból fogad rákbetegeket és hozzátartozókat, hogy segítséget nyújtson a betegséggel való lelki és pszichológiai megküzdésben, a feszültségek, félelmek és a kétségbeesés legyőzésében, az érzelmek kontrollálásában. Mind a tanácsadás, mind a csoportokban való részvétel ingyenes. Az ősz során több új csoport is indul, amelyekbe várják a jelentkezőket.

A Williams Életkészség Tréningen a hatékony kommunikáció feszültségoldó hatását tudatosíthatják a résztvevők, az elsajátítható készségek az egészséges, önérvényesítő kommunikáció alapjait teremtik meg. A hetenként 2 és fél órás foglalkozásokon a csoportban többek között olyan témakörök kerülnek terítékre mint az érzelmek tudatosítása, az önérvényesítés, a problémamegoldás, az empátia. A következő tréninget szeptember 24-én, szerdán délután indítják.

Szeptember 30-án indul az a nyolc alkalomból álló Tudás és megküzdés tanfolyam, amelyet kifejezetten újonnan diagnosztizált vastagbélrákos és végbélrákos betegeknek indítanak. A találkozásokon a betegség biológiájáról és kezeléséről is szó lesz, ám a hangsúlyt az életvitelre helyezik: a résztvevők a táplálkozással, az élethelyzet megváltozásával, az érzelmi hullámvölgyek áthidalásával, a testi és lelki fájdalmak és veszteségek feldolgozásával összefüggésben tehetnek szert tudásra és készségekre.

Csak szeresd Őt! – hangzik a felszólítás annak a programnak az elnevezésében, amelyet daganatos betegek családtagjainak, barátainak szerveznek. Ennek keretében lehetőség nyílik feszültségoldó technikák elsajátítására és a támaszt adó családtagra, partnerre nehezedő érzelmi problémák feldolgozására. Nincsenek előre rögzített időpontok, folyamatosan fogadják a jelentkezőket.

Thich Nhat Hanh vietnámi buddhista szerzetes és filozófus tanításaira épül októbertől az a nyitott Életélmény csoport, amelybe folyamatosan, bármikor be lehet kapcsolódni. Az életszemléletet, értékrendet formáló tanítások középpontjában álló filozófia hozzásegít a dolgok valódi lényegének megéléséhez, az egészség megszerzése és megtartása szempontjából kedvezőbb életritmus kialakításához. A többféle meditációra, relaxációs módszerekre épülő kurzust betegek és egészségesek részére egyaránt ajánlják.

A www.rakgyogyitas.hu portált is fenntartó Tűzmadár Alapítvány a foglalkozásokat a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai ambulanciáján (Budapest, IX. kerület, Gyáli út 5-7.) tartja. A tréningekről, tanfolyamokról bővebb információ az interneten a www.tuzmadaralapitvany.hu oldalon található, telefonon a (06-30) 434-28-52 vagy a (06-20) 344-69-88-as számon kérhető felvilágosítás, illetve ezeken a számokon lehet előzetesen jelentkezni is.

Kapcsolódó cikkek:
Segítség a rákbetegek családtagjainak
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Családban is lehet magányos a beteg
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Top