Segítség rákbetegeknek: mi az a Simonton-tréning?

Rendszeresen előfordul a betegtörténeteket bemutató cikkeinkben, hogy a riportalanyok a Simonton-tréninget említik, ami erőt adott számukra a történtek feldolgozásában és a továbblépésben. De mi ez a tréning?

A Simonton-tréning egy komplex pszichológiai rehabilitációs program, amelyet egy amerikai házaspár, Carl Simonton onkológus-radiológus és felesége, Stephanie Simonton pszichoterapeuta dolgozott ki a hetvenes években, hogy javítsák azoknak a betegeiknek az életminőségét, akiket akkoriban gyógyíthatatlannak ítéltek. Munkásságuk arra irányult, hogy ha egy beteg támogatást kap az érzelmi állapotának stabilizálásában, az érdemi segítséget nyújthat a testi paraméterek javulásában is.

Olyan módszereket és relaxációs technikákat tanítanak a tréningen, amelyekkel kiegyensúlyozottabbá válhatnak a betegek, hatékonyan csökkenthető a szorongás, a halálfélelem. Segítségével sikerülhet úgy együtt élni a betegség tudatával, hogy az kevésbé legyen nyomasztó a mindennapokban. A módszer abból indul ki, hogy ha a negatív érzelmek és stresszhatások képesek hozzájárulni az állapotromláshoz, akkor a pozitív érzelmek az állapotjavulásban is szerepet játszhatnak. A Simonton-módszer a betegek képzeletére épít: megnyugtató relaxáció közben az érzelmekhez, félelmekhez képeket társítanak, ezáltal segítenek megfogalmazni, feldolgozni, kezelni azokat.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top