Semmelweis-díjat kapott Thurzó László professzor

Az egészségügyben adható legnagyobb kitüntetést, a Semmelweis-díjat vehette át munkássága elismeréseként prof. dr. Thurzó László, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának leköszönő vezetője. A professzor a Rákgyógyításnak szakmai és etikai kérdésekről is több alkalommal nyilatkozott. A kitüntetés életműdíjként is értékelhető, ám az intézetvezetőségtől elbúcsúzó Thurzó Lászlónak sok orvosi terve van még.

prof. dr. Thurzó László a Semmelweis-díjjal; Fotó: Frank Yvette - Délmagyarország– Tíz nappal az ünnepség előtt tudtam meg, hogy díjazott lettem. Nagyon meglepődtem – mesélte a 65 éves egyetemi tanár, aki szerint ez a díj azért különösen értékes, mert a szakma ítéli oda, és nem kötődik a politikához. Ugyanakkor kiemelte: egyfajta életműdíjnak is tekinthető, amelyet általában nála idősebb szakemberek nyugdíjba vonulásukkor kapnak meg.

A tanszékvezetésről éppen most leköszönő Thurzó László az indoklás szerint klinikavezetői, szervezői és szakmai érdemeiért kapta a díjat. A szegedi onkoterápiás klinikát 1994-től megbízottként, 1997-től pedig tanszékvezetőként irányította. Amióta átvette az intézményt, az az egyetem húzóklinikája: minden évben nyereséget termel. Ez a forráshiánnyal küzdő állami egészségügyben szinte példa nélküli. Előkelő helyen végzett a betegszavazatok alapján felállított sorrendben Az év kórháza versenyben, és az országban elsőként itt valósult meg az önálló onkológiai oktatás is – ma már ez minden orvosegyetemen gyakorlat. Mindemellett, bár hazánkban az onkoterápia és a sugárterápia hiányszakma, nem volt olyan év, hogy ne lett volna rezidens a szegedi klinikán.

– Számomra ez azt mutatja, hogy a fiatalok úgy találták: ezen a klinikán megfelelő körülmények között, megfelelő színvonalú képzésben részesülhetnek – nyilatkozta a professzor a Délmagyarország című napilapnak adott interjúban.

– Ez a díj a munkám megkoronázása – fogalmazott Thurzó László, aki dolgozik tovább. – Az volt a tervem, hogy ha elmegyek, olyan klinikát adok át, amely Magyarországon az élvonalba tartozik. Úgy érzem, ez nagyjából sikerült, de vannak még lezáratlan projektek. Több kutatásban is részt vesz a klinika, ami szakmailag hatalmas presztízst ad.

Ezeket tehát továbbviszi a professzor, ahogyan a gyógyítást és az oktatást sem akarja abbahagyni. Díjának egyelőre pedig még a helyét keresi a lakásban.

– Azt szeretném, hogy ne legyen túl feltűnő helyen, de azért ne is legyen eldugva – mosolygott.

A szegedi Onkoterápiás Klinikát 2011. július 1-től a nemzetközileg is elismert, az emlőrák szűrésében és gyógyításban is specialista orvos-kutató, prof. dr. Kahán Zsuzsanna irányítja.

Kapcsolódó cikkek:
Rákkutatás a betegek részvételével
Mennyit és egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Onkológusokat is díjaztak a Semmelweis-napon

Top