Sorban állnak, befogadásra várnak a rákgyógyszerek

Évek óta várnak a befogadásra az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban azok a rákgyógyszerek, amelyekkel a fejlettebb világban már régóta hatékonyan gyógyítanak. Vezető főorvosok jelzik: Magyarországon évek óta nem fogadtak be finanszírozásba olyan onkológiai gyógyszert, amely pedig az európai törzskönyv megszerzése nyomán immár alkalmazható lenne a betegeknél.

Az orvostudomány mindig sokkal többet tud, mint amit az egészségügy anyagi szempontból vállalni képes, mondta az ATV Szabad Szemmel című műsorban prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint daganatos megbetegedések területén Magyarország negatív csúcstartó: 100 ezer emberből 235-en halnak meg évente, arányaiban többen, mint Európában. Hatalmas különbség van az egyes országok között a daganatos betegségek előfordulási gyakoriságában is, de abban is, milyen arányban vezetnek végül halálesethez. A fejlett országban a daganatos beteg túlélési esélyei magasabbak, mint Magyarországon. A különbség Nyugat-Európa és Közép-Kelet Európa között is legalább 1,5-1,8-szoros.

Legújabb gyógyszerek csak „kipróbálásra”

Prof. dr. Bodoky György, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológus osztályvezető főorvosa kifejtette: „a magyarországi daganatos betegek hozzájutnak a szükségesnek tartott gyógyszerekhez, arra azonban érdemes odafigyelnünk, hogy az elmúlt esztendőkben a gyógyszerek befogadásának üteme lényegesen lelassult. Az utóbbi években az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) beadott új gyógyszerek között nincs jóváhagyott, a legkorszerűbb terápiákat tehát nem finanszírozza az OEP.”

Az érintettek számára a legújabb gyógyszerekhez való hozzájutás egyik lehetősége a klinikai vizsgálatban való részvétel, amikor az új szereket tesztelik kórházi körülmények között. A Szent László Kórházban ingyen (tehát nem a magyar gyógyszerkassza terhére) kapja a gyógyszert a programokban részt vevő, tehát minden 10. beteg: a gyártó cégek a kórházzal szerződnek.

OEP: orvosszakma és költséghatékonyság

Az OEP a műsornak küldött nyilatkozatában azt írta: a hazai gyógyszerár-támogatási szisztéma talán Európa legbonyolultabb és legellentmondásosabb támogatási rendszere volt, amely ennek köszönhetően nagyon sok ésszerűtlen kiadást okozott az államnak.  „Most az egészségbiztosítási rendszer kiadásainak a felét az állam finanszírozza, és tartozik azzal a polgárainak, hogy takarékosan bánik a pénzükkel.  Mindeközben a lehető legtöbb betegnek biztosítja a magas színvonalú ellátást” – indokolták azt, hogy miért csökkentették a gyógyszerkiadásokat.

Az OEP szerint az onkológiai kezelések területén ma már nagyságrendekkel több beteg jut korszerű, biológiai kezelésekhez, mint korábban.

Arra a kérdésre, hogy miként fogadják be az új termékeket, a pénztár azt válaszolta: a gyógyszerek árához nyújtható támogatás megállapítása iránti kérelmet a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének jogosultja formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon nyújthatja be az OEP‐hez.

A biztosító a döntés során vizsgálja a termék árát a nemzetközi árakhoz képest, az adott gyógyszer költséghatékonyságát, amelynek megítélésére szakértőként bevonja a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség‐ és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI). Emellett figyelembe veszik a szakmai és méltányossági szempontokat, amelyekre vonatkozóan kikérik a Szakmai Kollégium illetékes tagozatának a véleményét, illetve vizsgálják a termék befogadásának gyógyszerkasszára gyakorolt hatását.

A teljes riport és a hozzá kapcsolódó interjú itt látható:

Kapcsolódó cikkek:
Gajdácsi József: egyetlen rákbeteg sem marad ellátás nélkül
Egy rákbeteg legdrágább kincse az ideje
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Megéri meggyógyítani a rákbetegeket
Klinikai vizsgálatokban kapják meg a betegek először a legújabb terápiákat
Megkétszereződhet a rákos betegek száma!

Top