SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább

Mivel nem egyik napról a másikra jelentkeznek a dohányzás miatti rákbetegségek, sokan elbagatellizálják a veszélyt. Ugyancsak sokan hiszik, hogy bármikor le tudnák tenni a cigarettát. Ez sokszor hiú ábránd, önáltatás.

A halálos szenvedélybetegségtől könnyebb lehet megszabadulni annak, aki segítséget kér. Amint arra az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) is rámutat, a dohányzásnak nincs biztonságos, minimális szintje. Nem határozható meg a napi 15, 10 vagy 5 szál cigaretta elszívása mint kockázatmentes tevékenység.

A legújabb kutatások szerint ugyanez igaz a passzív dohányzásra is. Kétség nem fér hozzá, hogy a nemdohányzók által belélegzett dohányfüst is veszélyes a szervezetre. Nagyon komoly, akár halálos légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint rákot is okozhat. Tévhitben élnek, akik azt gondolják, hogy a cigarettázás „csak” a tüdőrákért felelős: a nagyon sok szenvedést okozó szájüregi daganatok, garat- és gégerákok, a nyelőcsőrák, a gyomorrák, a húgyhólyag- és vesedaganatok, valamint további súlyos rendellenességek előfordulása is összefüggésbe hozhatók a szervezetbe a dohányzás által kerülő méreganyagokkal.

A dohányzás a világon a második leggyakoribb halálok. Jól ismert, hogy a ma rendszeresen dohányzók fele – kb. 650 millió ember – a dohányzás miatt fog meghalni. Ugyancsak riasztó az a tény, hogy olyan emberek százezrei halnak meg évente a passzív dohányzás által okozott betegségekben, akik soha nem dohányoztak. Az OEFI figyelmeztet: sem a szellőztetés, sem a légcserélő berendezések használata, sem a cigaretta szűrője, sőt ezek mindegyike együttesen sem képes a dohányfüst ártalmait – akár annak kellemetlen szagát, akár az általa okozott egészségkárosodást – „elfogadható” szintre csökkenteni.

Az Európai Unió dohányzásellenes programjának nemcsak az a része, hogy a lehető legtöbb közintézményben és szórakozóhelyen igyekeznek megtiltani a füstölést, hanem nemzetközi program indult azok támogatására, akik szeretnének felhagyni az egészségüket romboló szenvedéllyel. Tesztek, tanácsok, jelentések, érdekes cikkek és történetek, személyre szabott segítőprogramok elérhetőségei is megtalálhatók az EU által kezdeményezett internetes oldalon.

Kapcsolódó cikkek:
A light cigi is erős méreg
Dohányzás: 19 percenként egy halott
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Mit kell tudni a tüdőszűrésről?
A tüdőrák kialakulásának kockázata és következményei

Top