Szabad-e masszázsra járni vastagbélrákos betegnek?

Teljes testre vagy a test nagy felületére kiterjedő masszázst nem ajánlanak daganatos betegeknek, viszont van olyan masszázsforma, amelytől nem tanácsolnak el az onkológusok sem.

A mesterséges vérbőséget okozó, a nyirokkeringést is serkentő, az izmokat, lágyrészeket megdolgozó masszírozás ugyanis a feltételezések szerint hozzájárulhat a daganatsejtek terjedéséhez. Erre nincs egyértelmű bizonyíték, a szakorvosok véleménye sem egységes a kérdésben, de jobb az óvatosság. Ezen felül egy erőteljes masszírozás már egy kezdődő csontáttét esetén is könnyen töréshez vezethet.

Kétségtelen, hogy a masszírozásnak számos előnyös hatása van: görcs- és stresszoldó hatású, pozitívan hat az idegrendszerre, hozzájárulhat a fájdalomcsillapításhoz, az életminőség javításához. Mivel a masszázsnak nem kell az egész testet érintenie ahhoz, hogy kifejthesse általános közérzetjavító hatását, ezért az egyes kisebb régiókra koncentráló masszázstól – például arcmasszázstól, talpmasszázstól – nem szokták eltiltani betegeiket az onkológusok sem.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top