Szegedre tartanak a mellrák gyógyítói

A mammográfiás emlőszűrés elterjedése révén időben észlelt korai stádiumú emlőrákok ellátása során nem alkalmazhatók a korábbi elvek és eljárások sem a kivizsgálás, sem a műtéti vagy gyógyszeres kezelések terén. Többek között az ezzel kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről tanácskozik a világ élvonalába tartozó háromszáz hazai és külföldi szakember a Szegedi Tudományegyetemen 2009. szeptember 17-19. között.

A nemzetközi tudományos tanácskozás idei kiemelt témája az igen korai stádiumú emlőrák, melyet a mammográfiás emlőszűrés elterjedése révén napjainkban nagy számban észlelnek a szakemberek. Míg korábban a páciensek kevesebb, mint 5 százalékánál találtak rákmegelőző állapotot, most ez 10-20 százalék is lehet, és további 30 százalékban az ugyancsak valóban korai stádiumnak számító, 15 mm-nél kisebb valódi rákról van szó. Míg a tüneteket adó tumorok esetében általában indokolt az erőteljes gyógyszeres és sugárkezelés, az igen korai esetek több mint 90 százaléka meggyógyul, akár onkológiai kezelés nélkül is.

A rendezvény éppen ezért arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a korai daganatok ellátása során nem alkalmazhatók a korábban bevált elvek és eljárások sem a diagnosztika, sem a műtéti vagy gyógyszeres kezelések terén. A valóban korai stádiumú daganatok ellátása ezért más nyelvet, más eszközöket és más szemléletet kíván, mint a szűrés előtti időszakban megszokott volt.

A háromnapos szimpóziumon a résztvevő orvosok az új kezelési módokról hallhatnak előadásokat a világ élvonalába tartozó hazai és külföldi szakemberektől. A konferencia vendége lesz többek között a szakterület „atyjának” számító Tabár László professzor (Falun, Svédország) és patológus kollégája, prof. dr. Tot Tibor is, akik kutatásaikkal alapvetően változtatták meg az emlőrák természetére vonatkozó elképzeléseket.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm

Top