Szkeptikusok és az alternatív gyógymódok

A Szkeptikus Társaság 2006 decemberében alakult. Célkitűzései között szerepel a tudomány eredményeinek, módszertanának ismertetése, valamint a bizonyítatlan áltudományos, ezoterikus praktikák és elméletek nyilvános kritikája. A „szkeptikus” („kételkedő”) kifejezésen nem azt értik, hogy semmiben sem lehetünk biztosak. Abban az értelemben használják ezt a jelzőt, amely a kételkedést a tudományos kutatás egyik fontos elemévé tette.

A Szkeptikus Társaság állásfoglalásában hangsúlyozza: „az emberek elítélik azokat a cégeket, amelyek élelmiszereket forgalmaznak a szabályokat megkerülve; viták folynak arról, hogy szabad-e egyes engedélyezett gyógyszereket patikán kívül forgalmazni; milliós kártérítési perek folynak hibázó orvosok vagy a gyógyszerek mellékhatásai miatt. Mindeközben érthetetlen módon belenyugszanak abba, hogy étrend-kiegészítőként forgalmazzanak olyan szereket, amelyeket aztán az interneten nyíltan a rák, a cukorbetegség, a vakság, az AIDS, a vírusos fertőzések és az allergiák ellen ajánlanak – mindezt mindenfajta klinikai toxikológiai és hatékonysági vizsgálat nélkül.”

Közleményükben az áll: „az úgynevezett alternatív medicina egyáltalán nem egységes terület. Eljárásaik, elméleteik egymással sokszor gyökeresen ellentétesek – többnyire még a szűkebb részterületeken belül is. Ez elkerülhetetlenül következik abból, hogy elképzeléseiket nem vetik össze a tapasztalattal, nem folytatnak teszteket, elméleteiket nem publikálják, és nem vitatják meg még szakmabéli társaikkal sem. Egységes alternatív medicina nem létezik!”

Kapcsolódó cikkek:
Vágó István: Legyen Ön is Szkeptikus!
Kockázatos csodaszerek, drágán árult remények
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Nem szabad mindent készpénznek venni

Top