Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Egy felmérés tanúsága szerint a lakosság jelentős része egyetértene azzal, hogy bizonyos szűrővizsgálatok elmulasztása szankciót vonjon maga után. A nyilatkozatoknak ugyanakkor ellentmond, hogy sokan nem járnak el a vizsgálatokra, holott azokkal komoly betegségeket lehetne megelőzni, illetve időben felfedezve eredménnyel gyógyítani.

A megkérdezettek 72 százaléka egyetértett azzal, hogy bizonyos egészségügyi szűrővizsgálatokat oly módon kellene kötelezővé tenni, hogy azok elmulasztása szankcionálást vonjon maga után – derült ki a Webbeteg megbízásából a Szinapszis piackutató által készült lakossági közvélemény-kutatásból.

A válaszadók 5 százaléka ezt csak az idősebb korosztályra terjesztené ki, s 23 százalék volt az aránya azoknak, akik elutasították a felvetést, mondván: magánügy, ki mikor megy el szűrésre. Demográfiai bontás szerint az elutasítók táborát inkább a fiatalabbak alkotják, míg az idősebbek körében magasabb az egyetértők aránya.

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. 2008-ban két alkalommal, márciusban és szeptemberben vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Vastagbélszűrés: a beteg dönthet a vizsgálatokról
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Top