Tánccal ünnepelték a sorstársak a születésnapot

Egy éves születésnapját éjfél utánig tartó mulatsággal ünnepelte az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub. A rákkal küzdő és a betegségből meggyógyult sorstársak közössége 2010 tavaszán egy szűk baráti magból nőtt ki: néhányan egy tánctermet bérelve összegyűltek, hogy jókedvvel, zenehallgatással, tánccal és beszélgetéssel egy hétre elegendő testi-lelki munícióval töltődjenek fel. A csapathoz mára többen csatlakoztak, életre hívtak egy közhasznú alapítványt, s immár azt tervezik, hogy nem csak bátorítják hasonló közösségek létrejöttét, de felvállalnák a kapcsolattartást is, céljuk egy fesztivál megszervezése.

– Az elmúlt egy év során rengeteg élményre, új barátra, kapcsolatra találtunk, hasznos tapasztalatokat szereztünk. Az alakulás óta eltelt egy év alatt csatlakoztak hozzánk fiatalabb és idősebb asszonyok, köztük gyógyultak és most is aktívan küzdők – összegezte az elmúlt időszak történéseit Legéndi Veronika, az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub vezetője.

A csapattagok komolyan gondolják, hogy – mint fogalmaznak – a „betegség a lélek nyelve”, ezért azzal foglalkoznak, ami lelküknek, testüknek a legjobban esik: táncolnak. Nincs előre meghatározott programterv: azt táncolják, amihez éppen kedvük van, lehet ez hastánc, latin ritmusok vagy éppen keringő. Koreográfiákat találnak ki, s közben sokat nevetnek. Bárkit szeretettel várnak. Azt mondják: „a tánctudás sem feltétel, hisz nem zsűrinek, táncolunk, hanem önmagunkért, az életért.” Műsort állítanak össze, hogy közönség előtt is be tudják mutatni hogyan rehabilitálják testüket-lelküket.

– Célunk, hogy inspiráljuk a daganatos betegséget megélő emberek aktivitását, további önsegítő táncklubok alakulását. Terveink között szerepel, hogy a jövőben fesztivált rendezzünk a hozzánk hasonlóan működő klubok számára, ahol nemcsak szórakoztatnánk egymást saját előadásainkkal, hanem a tánc segítségével közvetlenebbé tehetnénk a kapcsolatot a problémában érintettek között, legyen az beteg, gyógyult, gyógyító, aggódó családtag, barát vagy támogató szervezet munkatársa. Ennek érdekében létrehoztunk egy közhasznú alapítványt, melynek célja a daganatos és gyógyult emberek egészségmegőrzésének, további betegség megelőzésének, valamint az egészségügyi rehabilitációjának a támogatása – tájékoztatott Legéndi Veronika.

A 2011. áprilisi ünnep a köszöntőket követően a tánccsoport műsorával folytatódott, csoportos és szólótáncokat mutattak be. Máté Péter „Most élsz” című dalát kezükben egy-egy szál gyertyával a klub tagjai vendégeikkel együtt énekelték el. A meghitt percek után az önfeled ünneplés következett vacsorával, tombolasorsolással, éjfél utánig tartó tánccal.

– A születésnapi este az egy éves tevékenységünk megkoronázását jelentette. A klubba járó tagok
visszajelzései pozitívak: azt bizonyítják, hogy jó úton haladnak, képesek egymáson is segíteni, s újult erővel nézni a holnap elé – fogalmazott Legéndi Veronika.

Kapcsolódó cikkek:
Rákbeteg sorstársak: tánc az életért
Újjászületés: táncba hívnak a rákbeteg sorstársak

Top