Több időt kellene a wc-n tölteni

A vastag- és végbéldaganatok évente mintegy hatezer halálos áldozatot szednek Magyarországon. A tumor kezdeti stádiumában nehezen felismerhető, ezért fontos odafigyelni a figyelmeztető tünetekre, amelyekkel mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni.

Minderről Jola Gore-Booth, az Európai Vastagbélrákos Betegek Társaságának vezetője beszélt a közelmúltban Budapesten, a rákbetegek találkozóján. 

A vastag- és végbéldaganat korai állapotában lappangva, teljesen tünetmentesen növekszik. A daganat jelenlétére utalhat az, ha valakinek megváltoznak a székletürítési szokásai, élénk színű vagy sötétbarna véres székletet észlel, hasi panaszok, görcsök jelentkeznek, puffadás, étvágytalanság alakul ki. Évente mintegy 300 ezer embernél diagnosztizálnak vastag- és végbélrákot, a betegeknek több mint a fele meghal.

Nagy-Britanniában egy figyelemfelkeltést célzó provokatív kampánnyal érték el azt, hogy ma már többen odafigyelnek a gyanús tünetekre, s talán kevesebben halogatják az orvoshoz fordulást – mondta Jola Gore-Booth, az Európai Vastagbélrákos Betegek Társaságának vezetője Budapesten, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Tűzmadár Alapítvány által szervezett betegnapon.

A kampány során 6 hét alatt 16 várost jártak be egy óriáskamionnal, amelynek egyik oldalán egy letolt nadrágú férfi, a másik oldalán egy női alak volt látható, amint wc-n ülnek. A kampányszlogen pedig – szabad fordításban – az volt: „nézd meg, mielőtt lehúzod!” Célzott programokat is szerveztek, a cégeknél tartott rendezvények jelszava azt volt: „a vállalatvezetés elvárja, hogy több időt tölts a wc-n”, még kocsmákba is elmentek, ahol ugyancsak szókimondó, a nyers fogalmazástól sem visszariadó kampánnyal igyekeztek elérni azt, hogy az emberek nagyobb figyelmet szenteljenek például a véres széklet megjelenésének, ami egyik tünete lehet a bélutakban kifejlődő daganatnak.

A kampányt azzal tették sikeresebbé, hogy a rendezvényekre ismert színészeket, humoristákat, sportolókat hívtak meg, akik révén olyanokat is mozgósítani tudtak, akik máskülönben nem fogékonyak a betegségmegelőzést célzó programokra.

Jola Gore-Booth hangsúlyozta: minden egészséges – illetve magát egészségesnek gondoló – emberben tudatosítani kell, hogy akkor van esély a rák gyógyítására, ha időben felismerik a bajt, s halogatás nélkül elkezdődik a daganatellenes terápia.

Kit fenyegetnek a vastag- és végbéltumorok?
Tünetek, amelyek vastag- és végbélrákra utalhatnak
Vastag- és végbélszűrés

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top