Több rákbetegségért is vírusok a felelősek

A rákkeltő HPV felelős a hímvessző, a hüvely és a szeméremtest rákok 40, a végbélrákok 90, a fej-nyaki tumorok 12 százalékáért.

Az első rákmegelőző vakcinaként is nevezhető HPV-elleni oltóanyagok megjelenése ráirányította a közfigyelmet is a humán papilloma vírus fertőzés veszélyére. Bár a HPV fertőzések többsége (50-70 százaléka) a normális immunválasz hatására – ha nem is gyorsan – megszűnik, de újból és újból felbukkanhat és a fertőzés ezalatt is továbbadható. Mivel a vírus jelenléte és a rosszindulatú daganatos megbetegedés több szervet is érintő megjelenése között ok-okozati összefüggést igazoltak, (a két legagresszívebb onkogén típus, a HPV16 és HPV18 tehető felelőssé a méhnyakrákok 70,7 százalékáért), jelentőséget kapott a szűrés, a vírusellenes terápia, és a ma már létező megelőzési lehetőség.

2008 áprilisára már tizenhat, a vírus kimutatására és a fertőzés gyógyítására szakosodott központ jött létre az országban. Az első országos HPV-Centrum találkozón a tapasztalatcserén túl az alkalmazott diagnosztikai és kezelési módszereket, a gondozás menetét is egyeztették a szakemberek, s úgy határoztak, hogy egységes elveken működő hálózattá alakulnak – tudósított a Weborvos.

Ahol lehetőség van rá, ott e centrumok sokszakági és szájüregi központként működnek, nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is fogadják a szakemberek, ugyanis a magas kockázatú HPV-típusok nemcsak a méhnyak, hanem a hüvely, a szeméremtest, a hímvessző, a végbél és a szájüreg daganatos elváltozásat is kiválthatják. A magas rákkockázatú HPV felelős a hímvessző, a hüvely és a szeméremtest rákok 40, a végbélrákok 90, a fej-nyaki rákok 12 százalékáért.

A vírus kimutatása és tipizálása ezekről a nyálkahártyákról is lehetséges, így a panaszok, tünetek és laboratóriumi eredmények birtokában a szakemberek pontos diagnózist állíthatnak fel. A korszerű kezelési eljárások alkalmazása és a rendszeres ellenőrzés elejét vehetik a súlyosabb betegség kialakulásának.

Magyarország első helyen áll Európában a rosszindulatú szájüregi daganatok okozta halálozásban, évente több mint 1400 férfi és 300 nő halálát okozza ez a megbetegedés. A szájüregi rák kialakulásának legfontosabb tényezői – a dohányzás, az alkohol és a rossz a szájhigiénia mellett – az elmúlt években egyre több bizonyíték született arra, hogy összefüggés van a szájüregi rák és a HPV fertőzés között. Az orális HPV szűrés jelentőségét igazolja, hogy összefüggést mutattak ki a méhnyakrák és a szájüregi rák előfordulása között. Egy svédországi tanulmány igazolta, hogy nagyobb a szájüregi rák előfordulása azokban a férfiakban akiknek a felesége méhnyakrákban szenved.

Kapcsolódó cikkek:
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakszűrés
Részletes információk a méhnyakrákról
Nőket veszélyeztető rákok

Olvasóink kérdései a HPV-ről:
Lehetséges méhnyakrák?
Szűrés és megelőzés
Méhnyakrák elleni védőoltás: meddig véd?
Védőoltás 52 évesen?
Védőoltás méhnyakrák ellen
HPV elleni vakcina
Méhszájseb, P4-es eredmény
Veszélyes méhszájseb?
Méhnyakszűrés: nem múló méhszájseb
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Aggodalom a HPV miatt

Top