Több ráktípus kockázatát is növeli az alkohol

Az alkoholfogyasztás a korábban véltnél jobban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát – állapították meg az Imperial College London tudósai. Kutatásukból az is kiderült, hogy a kávézás viszont csökkentheti a májrák rizikóját.

Az alkoholfogyasztás több típusú rákbetegség kockázatát is növeli: emeli a rizikóját többek között a szájüregi ráknak, garatráknak és gégeráknak, a nyelőcsőráknak, a májráknak, a hasnyálmirigyráknak. A fokozott alkoholfogyasztás gyakran jár együtt más életmódbeli kockázattal (dohányzás, elhízás, egészségtelen táplálkozás) is, így a negatív hatások erősíthetik is egymást.

Amint arról az MTI által szemlézett The Guardian beszámolt, az Imperial College London szakértői 860 olyan kutatás adatait elemezték, melyek élelmiszerek és tápanyagok fogyasztása és 11 különböző ráktípus kialakulása vagy azok miatt bekövetkező halál kapcsolatát vizsgálták. Általánosságban véve minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul nála valamilyen ráktípus – erősítették meg a tudósok. A tanulmány szerzői szerint kiemelten fontos lenne célzottabb közegészségügyi irányelvek kialakítása, amelyek segíthetnek tudatosítani az emberekben az alkohol és a rák közötti kapcsolatot és ösztönözni őket az alkoholfogyasztás mérséklésére.

A tanulmány szerint ugyanakkor naponta legalább egy csésze kávé elfogyasztásával csökkenthető a májrák és a bazálsejtes karcinóma (bazalióma, a bőrrák egy típusa) kialakulásának kockázata. A hatást a koffeines és a koffeinmentes kávé esetében is megfigyelték. A kávé antioxidánsként és gyulladásgátlóként működik. (Ebből ugyanakkor nem következik az, hogy kávézással ellensúlyozható lenne az alkoholizmus.) A tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti – állapították meg a szakértők.

A vizsgálatot támogató Rákkutatási Világalap (WCRF) kutatásért és innovációért felelős igazgatója, Panagiota Mitrou szerint további vizsgálatokra van még szükség a kávé és a rák, valamint az alkohol és az egyes ráktípusok közötti összefüggés mechanizmusának megértéséhez. Az igazgató azt javasolja azoknak, akik aggódnak amiatt, hogy étrendjük hatással lehet a rák kialakulására, hogy tanulmányozzák a rákmegelőzési útmutatásokat. Ezek szerint ajánlatos az alkoholfogyasztás korlátozása, az egészséges testsúly megőrzése, a fizikai aktivitás és a teljes kiőrlésű gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket tartalmazó étrend.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top