Tüdőrákosként is káros a dohányfüst

A dohányzás nemcsak a tüdőrák kialakulásában játszik fontos szerepet, hanem később is jelentősen megnehezíti a betegek életét. A tumor kísérőjelenségeként hevesebb fájdalmakkal kell szembenézniük azoknak, akik továbbra sem hagynak fel a füstöléssel.

Korábbi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a dohányzás a tüdőrák kórismézését követően is árt a betegeknek: lassítja a kezelések utáni felépülést, csökkenti a terápia hatásfokát, összességében hátrányosan befolyásolja az érintettek életminőségét, hosszú távon pedig megnöveli a kiújulás és a második daganat kialakulásának kockázatát – ismerteti a Journal of Pain című szaklap kutatási beszámolóját a Medical Online.

A 900 beteg bevonásával lefolytatott vizsgálatban arra keresték a választ, hogy a dohányzási szokások mennyiben befolyásolják a légzőszervi daganattal óhatatlanul velejáró fájdalom hevességét.
A Journal of Pain című lapban közzétett eredmények arról tanúskodnak, hogy a leszokásra képtelen betegek erősebb fájdalmat éltek meg betegségük kapcsán, illetve gyakoribbak voltak a szövődmények (köztük a dyspnoe és az általános gyengeség) is, mint azon korábbi dohányosok körében, akik a diagnózis felállítása után nem gyújtottak rá többé.

Úgy tűnik, hogy a fájdalom legyőzésére alkalmas stratégiáknak nagyobb szerepet kell kapniuk az olyan betegek előzetes felkészítésében, akik betegségük ellenére sem tudnak vagy akarnak lemondani a nikotin adta élvezetről – idézi a tanulmányt a Medical Online.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Dohányosok az onkológiákon
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
Ételek, amelyek után nem esik jól a cigaretta
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Top