Túl kevesen ismerik a betegszervezeteket

Sokszor még az érintettek sem tudják, hová fordulhatnak segítségért, ezért közel 40 betegszervezet részvételével szerveztek találkozót, amelyen ingyenes szűrésekkel, tanácsadással, felvilágosító és figyelemfelhívó programokkal várták az érdeklődőket.

Magyarországon első alkalommal szerveztek olyan egészség és életmód rendezvényt, ahol az országból számos, különféle betegeket képviselő betegszervezet megjelenik. A 2007. szeptember 29-én szombaton, a Lurdy-ház (Budapest IX. kerület, Könyves Kálmán krt. 12-14.) első emeletén megtartott rendezvényen a daganatos betegségek ellen küzdő, a rákbetegeket és hozzátartozóikat támogató alapítványok, civil szervezetek mellett a többi között az asztmások, a tüdő- , a vese-, a szív- és a cukorbetegek, a Parkinson- és Alzheimer-kórban szenvedők egyesületei is képviseltették magukat. A találkozó egyik kiemelt célja volt, hogy felhívja a figyelmet az egészségügy területén működő civil kezdeményezésekre, bemutassa a betegszervezetek által végzett prevenciós, felvilágosító és támogató munkát, azaz minden érdeklődőt megismertessen a betegszervezetek céljaival és működésével.

A betegszervezetekben zajló tevékenység sokszor még az érintettek számára sem ismert. Sokan nem tudják, hogy mit várhatnak el egy civil szervezettől, betegségük vagy hozzátartozóik betegsége során milyen problémákkal kereshetik fel őket, mi az, amiben közvetlenül segíteni tudnának. Nem véletlen tehát, hogy a betegszervezetek elsődleges célja ezen a napon az volt, hogy felhívják a figyelmet az általuk végzett oktató és támogató tevékenységre. Sokan nem is sejtik, hogy mennyiféle ritkább vagy gyakoribb betegség esetén számíthat(ná)nak szervezetten tevékenykedő civilekre.

A szervezők tehát nem csak alapítványok és civil szervezetek munkatársait és aktivistáit várták: a nap folyamán átfogó szűrőprogramokat szerveztek, amelyeken bárki részt vehetett. A rendezvényen térítésmentesen olyan ingyenes szűrések voltak elérhetőek, mint a vérnyomás-, a vércukorszint-, a koleszterinszint-mérés, testzsírszint meghatározás, haskörfogat mérés, testtömegindex (BMI) meghatározás, csontsűrűség mérés, látásvizsgálat, kontaktlencse-illesztés, visszérvizsgálat, bőrgyógyászati és kozmetológiai szűrések (pl. melanoma vizsgálat), CO-szint mérés, csúcsáramlás mérés, pszichológiai tesztek, allergia szűrés, szájüregi vizsgálat, hallásvizsgálat, illetve az emlők önvizsgálatának oktatása.

Kapcsolódó cikkek:
Átfogó összeállítás a szűrővizsgálatokról
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Közösen szembenézni a rákkal
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Top