Tumorok a fej-nyaki régióban

Egy nemzetközi kutatás szerint várhatóan tovább növekszik a feji és nyaki rákos megbetegedések gyakorisága. A felmérés tanulsága szerint négy emberből háromnak fogalma sincs a pusztító szindróma létezéséről, holott azt évente világszerte mintegy félmillió embernél diagnosztizálják.

A hét nyugat-európai országban 7520 páciens bevonásával végzett kutatás megállapítása szerint az utóbbi évtizedekben növekedett a feji-nyaki laphámrákok előfordulási gyakorisága, s várható hogy a rossz tendencia a jövőben is érvényesül majd, különösen a nők között – tudósított a Pharma Marketletter szaklap nyomán a Weborvos.

A fej-nyaki tumorok (garatrák, gégerák, nyelőcsőrák, szájüregi daganatok) általában negyvenedik évüket betöltött embereket támadnak meg, határozott összefüggés mutatható ki a rák és az érintettek dohányzási és alkoholfogyasztási szokásai közt. A betegek kétharmada férfi, egyharmada nő, többségüket helyileg előrehaladott stádiumban kezelik, 40 százalékuknak már áttétjeik vannak, amikor jelentkeznek az orvosnál. Amint a tanulmány hangsúlyozza, erősödő kockázati tényezőnek tekintendő a szexuális úton terjedő humán papillómavírus (HPV) is, amelynek – a dohányzást és alkoholfogyasztást nem tekintve – ezen daganatok negyedében tulajdonítanak szerepet.

A kutatók figyelmeztetnek: a fej-nyaki tumorok gyakoribbá válása megfigyelhető a negyven év alatti populáció körében is: az ő esetükben is jellemzően a dohányzással és az alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható agresszív tumorokról van szó.

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák
Garatrák és gégerák

Szájüregi daganatok
Dohányosok az onkológiákon
A light cigi is erős méreg
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet

Top