Úgy érzem, hogy a kezelés rosszabb, mint a betegség: miért ne hagyjam abba?

Forrás: Depositphotos.com

Előfordul, hogy a daganatellenes kezelések rövid távon több panaszt okoznak, mint maga a betegség. Lehetséges, hogy egy kezdeti stádiumú daganat még nem okozott tüneteket, viszont a gyógyítás annál inkább. Például az operáció – kiterjedtségének és a beteg általános állapotának függvényében – úgy fizikailag, mint lelkileg megterhelő. Újabb kihívás, ha a műtét után onkológiai kezelés indokolt a kiújulási kockázatok csökkentése érdekében. Ez a helyzet akkor is, ha nem lehetséges a műtét, hanem csak a gyógyszeres kezelésektől várható a daganat visszaszorítása, a betegség kordában tartása.

Azzal szembesülhet a beteg: amíg maga a vastagbélrák vagy annak áttétei – egyelőre – nem befolyásolták jelentősen a mindennapjait, a mellékhatások annál inkább. Amíg a daganatellenes kezelésektől remélt hatás hosszabb távon érvényesülhet, a mellékhatások már a terápia első napjaiban panaszokat okozhatnak. E panaszok az esetek egy részében ugyan enyhülnek a későbbiekben, de ciklusról-ciklusra fel is erősödhetnek. A történések akár el is bizonytalaníthatják a beteget és a családtagokat, hiszen azt élik meg: a kórházi kezelések óta látszik igazán betegnek a hozzátartozójuk, azóta érzi rosszul magát, azóta vannak gondjai az étkezéssel, az emésztéssel, a székeléssel, azóta jelentkezett hajhullás vagy bőrprobléma, súlyosbodott a fáradékonyság.

Ebben a nehéz élethelyzetben tudatosítani kell: agresszív kezelésekre azért van szükség, mert agresszív betegséggel állunk szemben. Világszerte vastagbélrákkal, végbélrákkal diagnosztizált betegek százezreinek kezelési tapasztalata nyomán kijelenthető: jobb életkilátásokkal bírnak azok a páciensek, akik végig tudták csinálni a kezeléseket, mint akik nem vállalták vagy akiknél megszakították azokat.

Olykor a mellékhatásoktól való félelem váltja ki a mellékhatásokat (anticipátoros hányásnak hívják például, amikor már azelőtt hányingere van valakinek, hogy kemoterápiát kapott volna), ezért fontos a félelem legyőzése. Magabiztosságot ad, ha a beteg felkészült: ha tisztában van azzal, hogy milyen mellékhatások várhatók, miben kérhet segítséget az orvostól, s mit tehet önmaga a nem kívánt hatások elkerülése, csökkentése érdekében. Nem törvényszerű, hogy a mellékhatások súlyosak lesznek, vannak akik viszonylag könnyebben átvészelik ezt az időszakot. A praktikus ismereteken túl pedig tudatosítani kell: a mellékhatások többsége átmeneti. Segíthet, ha a nehézségekre nem mint a sors által kirótt büntetésre, hanem mint a jövőbe történő befektetésre tud gondolni a beteg.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top