Új központ épül a csontvelő-transzplantáción átesett gyerekeknek

Illusztráció: Pexels.com - Juan Pablo Serrano Arenas

Új központot hoz létre a Démétér Alapítvány csontvelő-transzplantáción átesett gyerekeknek és családjuknak. Az építkezés megkezdődött, többszáz érintett kap majd segítséget Szanazugon.

Amint az alapítvány által kiadott közlemény összefoglalja, évente 55-60, daganatos és más súlyos betegségben szenvedő gyermeknél végzik el az életmentő csontvelő-transzplantációt, ami hosszú kórházi kezelést és akár több éves izolációt jelent számukra. Az egész családot megterhelő időszak után az érintetteknek segítségre van szükségük, hogy feldolgozzák a betegség éveit, a hosszú elszigeteltséget, az otthontól való elszakítottságot.

Az alapítvány 2006 óta működteti a Dél-Pesti Centrumkórház területén lévő Démétér Házat, hol a Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályon kezelt gyerekek és szüleik kapnak lakhatást és teljes körű támogatást a gyógyuláshoz. Megnyitása óra a Démétér Házban 780 érintett család fordult meg, az érintettek köre évente 55-60 családdal bővül.

A most épülő új központban családterápia, az egészséges testvéreket segítő foglalkozások, pszichológusi támogatás várja majd az érintetteket, valamint gyászcsoport a gyermeküket elvesztő szülőket. A Szanazugon található ingatlan teljes körű felújításra szorul, aminek több mint 100 milliós költségét céges- és magánadományokból, valamint pályázati forrásokból finanszírozza az alapítvány.

A munkálatok május elején kezdődtek, az átadás októberben várható, az első csoportok pedig jövő tavasszal érkezhetnek a Démétér Alapítvány új terápiás központjába.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top