Üldözik a cigarettát, támogatják a leszokókat

Bár a dohányfüstmentes környezet megteremtését célzó kezdeményezések nem mentesek a konfliktusoktól, egyre több helyen tesznek a rákkeltő füstölgés korlátozásáért. Hódmezővásárhelyen például bejelentették: az önkormányzati intézményekben egyáltalán nem lehet rágyújtani. Ha a képviselőtestület elfogadja, ősztől már a játszótereken és egyes belvárosi tereken is tilos lesz cigarettázni. Azt remélik: nemcsak az emberek válhatnak egészségesebbé, de a város is tisztább lesz, ha eltűnnek az eldobált csikkek az utcákról.

A Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen a nyár folyamán jelentették be, hogy az önkormányzat valamennyi nevelési-oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális és sport intézménye, gazdasági társasága és a polgármesteri hivatal is dohányfüstmentes munkahellyé válik. Az intézkedéssel 35 munkáltató intézmény több mint háromezer munkavállalója számára biztosítja a város az egészséges munkakörnyezetet.

A város polgármestere pénteken bejelentette: tovább szeretnének lépni. El akarják érni, hogy ne csak az állami szektor dolgozói élvezhessenek egészségvédelmet, hanem a magáncégeknél se legyen sikk többet a dohányzás. Ezért a város mintegy 1700 foglalkoztatóját kérték fel levélben, hogy vállalkozásukkal csatlakozzanak az önkormányzati kezdeményezéshez.

Amellett, hogy a városban egyre több helyről igyekeznek száműzni a füstölést, támogatják az önkormányzati intézmények alkalmazottjainak – hivatalnokoknak, tanároknak vagy fizikai munkásoknak egyaránt – azt az elhatározását, ha szeretnének leszokni káros szenvedélyeikről. Az önkormányzat több szakmai szervezettel felvette a kapcsolatot, hogy az ősztől szervezett formában indíthassák el a dohányzásellenes kapmány újabb programját.

Kapcsolódó cikkek:
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A light cigi is erős méreg
Dohányzás: 19 percenként egy halott
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Mit kell tudni a tüdőszűrésről?
A tüdőrák kialakulásának kockázata és következményei

Top