Urológiai Hét: nőket és férfiakat is céloz a program

Szeptember 17-től egy héten át tart a korábbi Prosztata Napok kibővített programsorozata az Urológiai Hét. A program keretén belül országszerte szűrővizsgálatokat tartanak.

A programot jegyző Magyar Urológusok Társasága közleményében kiemelte: a hét évvel ezelőtt Prosztata Nap elnevezéssel induló felvilágosító akció egyhetes ismeretterjesztő és szűrőprogrammá bővült és olyan urológiai és andrológiai problémákra is fel kívánja hívni a lakosság figyelmét, mint az inkontinencia, a vese betegségei vagy éppen a merevedési zavarok.

Amint az MTI írása összefoglalja: a kampányban igyekeznek bemutatni a tüneteket, a mögöttük megbújó kóros elváltozásokat és a korai felismerés nyomán meginduló kezelések nyújtotta gyógyulási esélyeket. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az urológiai problémákkal azért is fontos orvoshoz fordulni, mert azok nem csupán az életminőséget rontják például potenciazavarok, illetve inkontinencia révén, hanem gyakran összefüggésben lehetnek más egészségügyi problémákkal is, mint az érbetegségek vagy a cukorbetegség.

Az idei programban kiemelt szerepet kap a forradalmian új urológiai eljárások, terápiák bemutatása: robotok az urológiai műtéteknél; a vesekő fájdalommentes eltávolítása; a laparoscopiás műtétek előnyei; a legújabb gyógyszerek.    

A prosztatarák még mindig a vezető halálokok közé tartozik a férfiak daganatos megbetegedései között. Több éven át folytatott nemzetközi vizsgálatok eredményei viszont igazolták, hogy az urológiai szűréseken rendszeresen részt vevő páciensek közül azok, akiknél rendellenességet találtak, sokkal nagyobb az esélyük a gyógyulásra és egy jobb életminőségre, mint az előrehaladott stádiumban lévő betegséggel orvoshoz fordulóknak. A szakmai társaság orvosai így mindenekelőtt a korai felismerésre, illetve a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.

A Magyar Urológusok társasága az Urológiai Hét keretén belül országszerte szűrővizsgálatokat tart. Az időpontokról és a helyszínekről a www.urologiaihet.hu weboldalon lehet tájékozódni – olvasható a társaság közleményében.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatarák: életet ment a szűrés és nem szégyen
Prosztatarák: néhány perc az élet
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele

Top