Van okostelefonja? Használja az emlő önvizsgálatához!

Immár az okostelefonok is segíthetnek abban, hogy idejében felfedezhessék a nők, ha valamilyen elváltozás jelentkezne a mellükben. Bízzon a kezeiben! – szól a nemzetközi kezdeményezés szlogenje. Aki használ okostelefont, az újonnan kidolgozott alkalmazást ingyenesen letöltheti és használhatja: a telefon nemcsak emlékeztet, hogy ne maradjon el a rendszeres kontroll, hanem az alkalmazás gyakorlati segítséget is nyújt az önvizsgálathoz.

Az applikáció segítségével emlékeztetőt lehet beállítani a havi emlővizsgálathoz, emellett valós fényképek nyújtanak segítséget a vizsgálat megfelelő elvégzésében. Lehetőség van a talált elváltozások helyét megjelölni és észlelésük dátuma szerint, időrendi sorrendben elmenteni azokat, emellett hasznos információkat és telefonszámokat tartalmazó weboldalak érhetők el.

Az emlővizsgálatot javasolt a menstruáció kezdetét követő 7-10. napon elvégezni, vagy ciklus hiánya esetén mindig a hónap ugyanazon napján érdemes megejteni azt. Nagyon fontos: a betegségtől való félelem nem szabad, hogy bárkit is visszatartson az orvosi kontrolltól, ha valami gyanúsat észlel. Az elváltozások jelentős része jóindulatú, de ezt minden esetben mihamarabb megnyugtató módon tisztázni kell, mert ha mégis rosszindulatú egy csomó, azt akkor van esély minél kisebb beavatkozással, s minél jobb eredményekkel eltávolítani, ha ez késlekedés nélkül, minél hamarabb megtörténik.

Az orvosszakmai és betegszervezeti ajánlással kidolgozott alkalmazás 2012. október 28-tól elérhető okostelefonokról az AppStore-ban (iPhone használóknak) és a Play Áruházban (Android felhasználóknak), a keresőbe csak a „BreastTest” nevet kell beírni.

A letöltés ide kattintva lehetséges androidos okostelefonra.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák felfedezése és kezelése
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Mellrákszűrés: nők ezreit menti meg évente!
Mellrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrák: célzott biológiai kezelések
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Bangó Margit és a mellrák: énekek a kórházi ágyon
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Világméretű küzdelem az emlőrák ellen
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése

Top