Várhatók a jövőben a vastagbélrák kezelésében alkalmazható új gyógyszerek?

Illusztráció: Pixabay.com

Folyamatosan jelennek meg publikációk a tudományos szaklapokban olyan új hatóanyagokról, amelyek reményt adnak az onkológiai terápiák eredményességének javítására.

A vastagbélrák a modern társadalmakban az egyik leggyakoribb daganattípus, ezért számos gyógyszercég versenyzik azért, hogy egyre hatásosabb hatóanyagok álljanak rendelkezésre. Ennek eredményeként az elmúlt években is több új hatóanyag – célzott onkológiai gyógyszer – kapott gyógyszerhatósági engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), majd jutott el a magyar betegekhez is. Klinikai kutatásokban világszerte jelenleg is több hatóanyagot és hatóanyag-kombinációt vizsgálnak a vastagbélrák kezelésére, így vélhetően a következő időszakban is jelennek meg új gyógyszerek.

Amit az európai szakhatóság gyógyszerként engedélyez (törzskönyvez), az az Európai Unió minden országában gyógyszerként használható készítmény. Egy új gyógyszer engedélyezése viszont nem jelenti automatikusan, hogy az elérhetővé is válik a betegek számára, e két pont között akár évek is eltelhetnek. Az egyes országok egészségbiztosítói önállóan döntenek arról, hogy finanszírozzák-e az új kezelést, s ha igen, milyen betegkör számára. E döntésben nagy súllyal esik latba a gyógyszer ára, az adott gyógyszerrel évente kezelhető betegek száma, valamint hogy a már elérhető terápiákhoz képest az új hatóanyag milyen előnyt képes nyújtani a betegek számára.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Pixabay.com

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top