Vastagbélrák: kevesebb családi tragédia legyen az országban!

Március a vastagbélrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja. Prof. dr. Nagy Kálmán országgyűlési képviselő, a Parlament Egészségügyi Bizottságának tagja és az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület közösen lép fel annak érdekében, hogy az érintettek ne szégyelljék betegségüket, az egészségesek pedig tegyenek meg mindent a rák elkerüléséért, a rákmegelőző állapot felismeréséért, mert ez a záloga annak, hogy csökkenjen a családi tragédiák száma.

prof. dr. Nagy Kálmán – A vastagbélrák sokszor megelőzhető lenne: a vastagbéltükrözés egy hatékony vizsgálat, amellyel kiszűrhetők, eltávolíthatók azok a polipok, amelyekből rák fejlődhet ki, illetve még olyan stádiumban felfedezhető egy kezdeti elváltozás, amikor esély van a teljes gyógyulásra – jelenti ki prof. dr. Nagy Kálmán országgyűlési képviselő, a Parlament Egészségügyi Bizottságának tagja. Az orvos-egészségpolitikus hangsúlyozza: sokkal több embernek el kellene jutnia még tünetmentes állapotban szűrővizsgálatra, bélrendszeri panaszok esetén pedig mihamarabb, késedelem nélkül kivizsgálásra. Ma Magyarországon még nincs szervezett vastagbélszűrés, aki akar, háziorvosi segítséggel juthat el vizsgálatra. 50 év felett mindenkinél, 50 év alatt azoknál indokolt a béltükrözés, akiknek a családjában volt már hasonló betegség.

– Sokan éppen a betegségtől való félelem miatt lesznek nagyon betegek, mert nem néznek időben szembe a bajjal. Pedig egy vastagbélvizsgálat kényelmetlensége közel sem áll egyensúlyban a rendkívüli hasznosságával és azzal a biztonsággal, amit egy jó eredmény adta nyugalom vagy egy időben felfedezett elváltozás gyógyíthatósága jelent. A vizsgálat eszköz a kezünkben, a már kialakult betegség kezelésére pedig időről-időre újabb, hatékonyabb gyógyszerek válnak elérhetővé – fogalmaz Nagy Kálmán.

Szegő László– Tavaly közel 15 ezer vastagbélrákos beteget kezeltek az onkológiákon, idén is újabb 9 ezer ember szembesül ezzel a diagnózissal – figyelmeztet Szegő László, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke. Vastagbélrákban hazánkban évente 5 ezren meghalnak, lakosságszámhoz viszonyítva ez Európában az egyik legrosszabb adat. Azoknál viszont, akiknél idejében felfedezik az elváltozást, teljes gyógyulásra, illetve az onkológiai terápiák révén hosszú távú, jó életminőségű túlélésre is egyre nagyobb az esély.

Szegő László hozzáteszi: a több mint húsz ország vastagbélrákos érdekképviseletét összefogó EuropaColon szervezettel együttműködő Gyógyulj Velünk Egyesület elsősorban a rákbeteg sorstársakért dolgozik, de felelősséget érez az egészségesekért, magukat annak tudókért is. A vastagbélrák-ellenes nemzetközi hónapban saját tagjaikat példának állítva igyekeznek ráébreszteni az embereket arra, hogy a vastagbélvizsgálat életet menthet. A bélvizsgálatok többsége megnyugtató diagnózissal zárul, de mivel ott a fenyegető veszély is, nincs értelme halogatni, s ezzel elmulasztani a gyógyulás esélyét.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbéltükrözés: az Ön élete megér egy vizsgálatot? Írja meg vastagbéltükrözésének történetét!
Egy rákbeteg legdrágább kincse az ideje
Vastagbélrák: a halálesetek 80 százaléka elkerülhető lenne

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top