Vastagbélrák onkológiai kezelése: mi a monoterápia és mi a polikemoterápia?

Illusztráció: wikimedia.org

Egyetlen daganatterápiás gyógyszer használata a monoterápia, több összetevőből álló daganatellenes gyógyszer-kombináció alkalmazása pedig a polikemoterápia.

A monoterápia ritkább, az onkológiai protokollok (eljárásrendek, alkalmazási előírások) jellemzően többféle daganatellenes gyógyszer egyidejű vagy egymás utáni alkalmazását írják elő. A hatóanyagok kiegészítik egymás hatását, ezáltal növelik az eredményes kezelés esélyét. A gyógyszer-kombinációk alkalmazásakor tekintettel kell lenni a kölcsönhatásokra és keresztreakciókra is, mert miként a kedvező hatások, úgy a mellékhatások is összeadódhatnak.

Nemcsak a klasszikus sejtosztódást gátló (citosztatikus) kemoterápiáknál jellemző a gyógyszer-kombinációk adása, hanem a daganatsejtekre közvetlenebbül hatni képes célzott (target) terápiákra is. A célzott gyógyszereket vastagbélrákban is gyakran kemoterápiás hatóanyagokkal együtt adják, a betegek tudatában ezért gyakran nem is különül el a klasszikus kemoterápia és a célzott terápia egymástól.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Wikimedia.org

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top