Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat

Annak ellenére, hogy a vastag- és végbélrák a kezdeti stádiumban felismerve jó eséllyel gyógyítható, nagyon sok halálos áldozatot szed a kór. Tájékozottságra, a figyelmeztető jelek felismerésére, s a szűrések általánossá tételére volna szükség.

A vastagbélrákról és a végbéldaganatokról tanácskoztak Brüsszelben orvosok, egészségügyi szakemberek és betegszervezetek képviselői. A konferencia célja az volt, hogy felhívja az európai országok döntéshozóinak figyelmét a vastag- és végbélrákos megbetegedések megelőzésében rendkívül fontos szerepet játszó szűrővizsgálatok jelentőségére – számolt be a tanácskozásról Rákgyógyítás.hu-nak dr. Vári Péter, a Meggyógyulhatsz Egyesület vezetőségi tagja.

Az Európai Unió 27 tagállamában a vastag- és végbélrákos megbetegedések előfordulási és halálozási aránya rendkívüli eltéréseket mutat. A legmagasabb megbetegedési és halálozási arányok Csehországra és Magyarországra jellemzőek, míg a legalacsonyabbakat Görögországban regisztrálták. Európa több országában figyelhető meg csökkenő tendencia a halálozási arány tekintetében az elmúlt két évtizedben (Olaszország, Finnország, Hollandia, Izland, Skócia, Franciaország, Svédország, Anglia, Dánia, Németország, Ausztria, Svájc), míg néhány országban a trend továbbra is növekedést mutat (Észtország, Szlovénia, Spanyolország, Lengyelország, Szlovákia).

Nem kellene meghalniuk

Európában minden második megbetegedett ember meghal a betegség következményeként. Ez amiatt megdöbbentő adat, mert ez is olyan rákbetegség, ami kezdeti stádiumában szinte 100 százalékos valószínűséggel gyógyítható. Ezért hangsúlyozta a konferencia a korai felismerésnek a rendkívüli jelentőségét, ami a veszélyeztetett, 50 év feletti korosztály megfelelően előkészített és minőségellenőrzött, teljes körű szűrésével megoldható lenne.

A konferencián négy ország (Franciaország, Csehország, Finnország, Németország) szakemberei ismertették az általuk bevezetett vagy bevezetés alatt álló szűrési rendszer jellemzőit és eredményességi adatait. Három szűrési eljárást alkalmaznak többnyire az 50 év feletti korosztály bevonásával. Az egyik a székletvizsgálat, amelyet 2 éves periodicitással javasolnak ismételni, a szigmaidoszkópiás vizsgálat, amely ötéves és a kolonoszkópiás vizsgálat, amelyet tíz éves periódusokban ismételnek meg. A székletvizsgálatos szűrés pozitív eseteit kolonoszkópiás vizsgálattal ellenőrzik. Az Unió tagországainak felére jellemző gyakorlat a szűrés, mely a teljes körű bevezetés különböző stádiumaiban tart.

Olcsóbb szűrni, mint gyógyítani

Amint Vári Péter kitért rá, előadás hangzott el a fenti szűrővizsgálatok költséghatékonyságának elemzéséről. A szakemberek által levont konklúzió szerint bármelyik szakszerűen végzett, teljes körű szűrési eljárás olcsóbb megoldás lenne, mint a megbetegedések orvosi kezelése. Ha számításba vesszük a gyógyító eljárások költségeinek évről-évre növekvő trendjét és kalkulálunk a szűrések viszonylagosan azonos szintű éves költségeivel, akkor ez gazdaságilag is indokolja a szűrés létjogosultságát.

Szó volt a konferencián a szűrések gyakorlati problémáiról, nevezetesen a részvétel és vizsgálaton való megjelenés fontosságáról, a meggyőzés különböző formáiról és a lefolytatott kampányok tapasztalatairól.

A konferencia ajánlásokat fogalmazott meg, melyet Brüsszeli deklaráció néven juttatnak el az európai döntéshozók számára. Ebben többek között szorgalmazták, hogy az Európai Unió hozzon létre egy intézkedési tervet, amely szorgalmazza a nemzeti szűrési programok bevezetését, biztosítsanak az egészségügyi miniszterek számára egy ütemtervet a vastagbélrák teljeskörű szűrésére, különös tekintettel az átlagosnál nagyobb kockázatú csoportokra. Hansúlyozták annak indokoltságát is, hogy az EU különítsen el forrásokat a kutatási programok finanszírozására, amelyeket a vastagbélrákos és a végbéldaganatos szűrési programok fejlesztésére és értékelésére fordíthatnak.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbél- és végbélrák: a tumort veszik célba
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Rákbetegség: nincs miért szégyenkezni
Kik döntik el kinek jusson korszerű gyógyszer?
Több időt kellene a wc-n tölteni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Vastag- és végbélrák
Vastag- és végbélszűrés
Béltükrüzés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?

Top