Vastagbélrákos betegként kaphatok klinikai gyógyszervizsgálat keretében kezelést?

A klinikai vizsgálatok révén a betegek a rutinszerű alkalmazást megelőzően akár évekkel korábban is hozzájuthatnak a legkorszerűbb hatóanyagokhoz. A betegek, az orvosok, az intézmények számára is előnyös, ha egy osztályon minél több klinikai vizsgálat fut, s minél nagyobb arányban tudnak részvételt felajánlani a pácienseknek.

A kezeléshez való hozzáférésnek nincs társadalombiztosítási finanszírozási korlátja, mert a klinikai gyógyszervizsgálat keretében folyó terápiákat – és az azokhoz kapcsolódó minden kontrollvizsgálatot – a gyártó finanszírozza. Mivel elsődleges a betegbiztonság, a klinikai vizsgálatok keretében folyó terápiák során rendszerint szorosabb az orvosi kontroll is – például gyakrabban készítenek ellenőrző képalkotó vizsgálatokat. Az orvosok számára fontos szakmai előny, hogy már azelőtt értékes tapasztalatokat szereznek a világ élvonalába tartozó új terápiákról, hogy azok széles körben elterjednének.

Klinikai vizsgálatba – a betegbiztonság és az eredmények összehasonlíthatósága érdekében – csak azokat a betegeket vonhatják be, akik megfelelnek az adott vizsgálatban meghatározott szigorú kritériumoknak. Ezek vonatkozhatnak a daganat típusára, stádiumára, szövettani és molekuláris biológiai jellemzőire, laboratóriumi eredményekre, korábban már alkalmazott gyógyszerekre. Emellett minden vizsgálatnál meg van jelölve – dátum vagy a bevonható betegek számának meghatározásával –, hogy meddig tart a betegbeválasztási időszak, s csak ebben az időben lehet csatlakozni vizsgálathoz. Csak olyan betegek vonható be, akik számára az aktuálisan alkalmazott terápiához képest a vizsgált hatóanyag alkalmazása vélelmezhetően többlet hozadékkal járna.

Összességében tehát a betegeknek csak egy kisebb része számára jelenthet alternatívát a klinikai kutatásban való részvétel, ám ezzel együtt is érdemes a kezelést nyújtó osztályon rákérdezni, nincs-e aktuálisan folyamatban vagy kilátásban efféle lehetőség, illetve nem tudnak-e arról, hogy más intézményben van-e erre mód. Erről a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu) honlapján is lehet információkat találni, ahol intézményenkénti és betegségtípusonkénti bontásban is tesznek közzé klinikai vizsgálatokat. Az adatbázis nem teljes körű, az adatok pedig szakmai jellegűek, így laikusok számára nehezen értelmezhetők, azonban a háziorvos vagy a kezelőorvos segítségével érdemes egy pillantást vetni a listára a vastagbélrákos és végbélrákos betegek bevonásával zajló klinikai vizsgálatokról. (A vizsgálatok fázisairól önálló fejezetben írunk.)

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top