Vastagbéltükrözés: az Ön élete megér egy vizsgálatot? Írja meg vastagbéltükrözésének történetét!

Március világszerte a vastagbélrák elleni mozgósítás hónapja, ezért az érintett daganatos betegek elhatározták: összegyűjtik a vastagbéltükrözésen akár negatív, akár pozitív eredménnyel már részt vett emberek tapasztalatait, hogy ne legyen tabu ez a téma. 4 ezer halálesetet meg lehetne minden évben előzni, ha a vastagbélrákos betegek hamarabb eljutnának orvoshoz. 2012-ben mintegy 15 ezer vastagbélrákos és végbélrákos beteget kezeltek az országban.

A vastagbéltükrözés nem a halál! A végzet azt fenyegeti, akinél nem történik meg idejében a vizsgálat. Ma Magyarországon nincs szervezett vastagbélszűrés, ám aki akar, eljuthat a vizsgálatra, ebben a háziorvos tud segíteni. 50 év felett mindenkinél, 50 év alatt azoknál indokolt a vizsgálat, akiknek a családjában volt már hasonló betegség, illetve akinek panaszai vannak. A vastagbélrák és végbélrák sokszor polipokból fejlődik ki, ám ezeket a még jóindulatú elváltozásokat a vastagbéltükrözés során rögtön el tudják távolítani, így a rák megelőzhető. A kolonoszkópia a legbiztosabb bélvizsgálat: akinek nem találnak elváltozást a szervezetében, 5-10 évig nyugodt lehet. Minden huszadik emberben kialakul vastagbélrák. A megnyugtató diagnózisra nagyobb az esély, de mivel ott a fenyegető veszély, nincs értelme halogatni, s ezzel talán elmulasztani a gyógyulás esélyét.

Amint a több mint húsz európai ország vastagbélrákos betegszervezeteit összefogó, londoni székhelyű EuropaColon adataiból is kiderül, Magyarország a legrosszabb helyzetben lévő országok között van: lakosságarányosan több a vastagbélrákos beteg és sokkal több a halálos áldozat, mint lehetne. Március a vastagbélrák elleni nemzetközi hónap. Az emésztőszervi daganatos betegekért dolgozó Gyógyulj Velünk Egyesület nemcsak a betegekért emel szót, hanem felelősséget érez az egészségesekért (magukat annak tudókért) is, ezért figyelemfelhívó akciót indít.

Írja meg vastagbéltükrözésének történetét!

Sokan félnek a vastagbéltükrözéstől, pedig több százezren túl vannak már a vizsgálaton. A Gyógyulj Velünk Egyesület ezért országos párbeszédet hirdet: bárki, aki részese volt már béltükrözésnek, írja meg jó és rossz tapasztalatait! Hol végeztette el a vizsgálatot? Mennyit vacillált előtte? Miért szánta rá magát? Mit tapasztalt? Jobb vagy rosszabb volt, mint várta? Hogy állt a vizsgálathoz az orvos és az asszisztens? Min lehetne javítani? Mit mondana annak, aki ódzkodik a vizsgálattól? Minden negatív és pozitív, röviden vagy hosszan megírt történetet vár a betegszervezet a beltukrozes@gyve.hu vagy a 6723 Szeged, Építő u. 3/a postacímen. A történeteket folyamatosan gyűjtik, majd feldolgozzák. Őszinteséget kérnek, cserébe garantálják az azt kérő levélírók névtelenségének megőrzését.

Meggyógyítható a vastagbélrák?

A vastagbélrák és végbélrák ma az egyik leggyakoribb daganat. A polipok eltávolításával sokszor megelőzhető lenne, de még időben felfedezve, s megműtve is akár teljesen meggyógyítható. Ha indokolt, a kiújulási kockázatot kemoterápiás, végbélrák esetén sugárterápiás kezeléssel is tudják csökkenteni. Előrehaladottabb esetekben az életkilátások a kemoterápiával kombinált célzott onkológiai kezelésekkel javíthatók, amelyek a daganat érellátását gátolják vagy a tumor növekedési faktor receptorait igyekeznek blokkolni, a jövőben pedig a kezelések fejlődésével újabb célzott terápiás lehetőségek is megnyílhatnak. A Gyógyulj Velünk Egyesület tagjai egyrészt azért küzdenek, hogy a magyar betegek folyamatosan hozzájussanak azokhoz a terápiákhoz, amelyek az EU más országaiban elérhetők, másrészt felelősséget éreznek a megelőzésért is: felvállalják a betegségüket, s azért dolgoznak, hogy minél kevesebben kerüljenek hozzájuk hasonló élethelyzetbe.

Szegő László   
elnök

Lakos István
alelnök

Kapcsolódó cikkek:
Egy rákbeteg legdrágább kincse az ideje
Vastagbélrák: a halálesetek 80 százaléka elkerülhető lenne
A vastagbéltükrözés megelőzheti a vastagbélrákot

Top