Véres széklet: mi lehet az oka?

A székletben látható vér ijesztő lehet, de tudnunk kell, hogy nem csak súlyos, hanem jóindulatú, jól gyógyítható betegségre is utalhat. A tüneteket ugyanakkor nem szabad elbagatellizálni, mert súlyos kór jelei is lehetnek. Fontos tudnunk, hogy honnan származik a vér, amit a székletben látunk, és azt is, hogy azért, mert szabad szemmel nem észlelhető, még jelen lehet. Eszerint különböztetünk meg rejtett (occult) és látható (manifeszt) vérzést.

Amennyiben a székletben élénkpiros vér látható, legtöbb esetben a vastagbél utolsó szakaszából, a végbélből, a végbélnyílásból származik. A piros szín arra utal, hogy a vér friss, nem töltött időt a bélcsatornában, nem keveredett a béltartalommal, nem változott a színe, tehát nem emésztett anyagról van szó. Az aranyér vagy a végbél-repedés gyakran okoz ilyen vérzést.

A véres, nyálkás hasmenés gyulladásos bélbetegségre utalhat (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), emellett bakteriális fertőzés is állhat a hátterében, de jelentkezhet a tehéntej fehérjéjére allergiás pácienseknél is, a bélelzáródás (például daganat miatti) első tüneteként szintén felléphet.

Ha a vér a bélcsatorna felső szakaszából származik, feketére, sötétbarnára, hígra (magas víztartalom) változtatja a székletet. Mivel a gyomor és a vékonybél emésztő folyamatai megváltoztatják a vér színét, ezért látjuk szurokszerűnek. A szurokszéklet a nyelőcsőből, gyomorból, vékonybélből származhat, de véres vagy vörös, sötét ételek (hurka, nyers hús, vörösbor, áfonya, csokoládé), esetleg széntabletta is okozhat ilyen jellegű bélsarat.

A székletben szabad szemmel nem észlelhető, kis mennyiségű vér teszttel mutatható ki. Sokféle rendellenesség adhat pozitív eredményt, ilyen lehet egy ártalmatlan szájüregi vérzés is. A széklet több pontjáról is érdemes mintát venni, hiszen előfordulhat, hogy egy fennálló daganat nem vagy csak szakaszosan vérzik, nem egyenletesen keveredik a vér a bélsárral, ezért legalább egyszer meg kell ismételni a vizsgálatot. Gyanú esetén vizsgálatok sora (végbéltükrözés, kolonoszkópia) igazolhatja a háttérben álló betegséget, illetve annak típusát.

A székletben jelen lévő vér minden esetben kóros folyamatokra utal, de ezek egy része jóindulatú. A súlyos betegségek prognózisa annál jobb, minél előbb felfedezik, ezért nem szabad halogatni az orvosi kivizsgálást.

Kapcsolódó cikkek:
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrákok
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
A vastagbélrák rizikófaktorai

Top