Világméretű küzdelem az emlőrák ellen

Szeptember utolsó hétvégéjén a világ minden tájáról Budapestre látogattak a mellrák ellen küzdő civil szervezetek képviselői, hogy részt vegyenek az „Egy megtartott ígéret” című világtalálkozón. A tapasztalatok szerint még mindig sok nő szégyenli a betegségét, nincs tisztában a lehetőségeivel, s azzal, hová fordulhat segítségért.

A konferenciát a világ legnagyobb, emlőrák ellen küzdő alapítványa, a „Susan G. Komen for the Cure” rendezte meg, amelyet Nancy G. Brinker, az USA korábbi budapesti nagykövete alapított 25 évvel ezelőtt a mellrákban elhunyt nővére emlékére. A történelem során most találkoztak először ilyen széles körben az emlőrákkal foglalkozó betegszervezetek.

A 2007. szeptember 29-30-i világtalálkozó résztvevői a mellrák elleni küzdelemben elért eredményeik és az ügy iránti személyes elkötelezettségük alapján kaptak meghívást. Ezek a betegszervezetek saját közösségükben azért küzdenek, hogy a mellrákban szenvedők terheit enyhítsék: felvilágosító munkát végeznek, igyekeznek megváltoztatni a betegségről kialakult előítéleteket, adományokat gyűjtenek, és lelki segélyt nyújtanak a rászorulóknak. 

A budapesti világtalálkozó célja az volt, hogy a különböző szakmai és kulturális háttérrel rendelkező küldöttek megosszák egymással tapasztalataikat és munkamódszereiket, beszámoljanak arról, hogy miként végzik felvilágosító munkájukat saját közösségükben, hogyan ösztönzik a nőket a mellrák korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálatokon való részvételre, és hogyan ismertetik meg őket a különböző kezelési lehetőségekkel.

A hallgatás tragédiákhoz vezet

A legtöbb országban a mellrák tabu téma, ezért a résztvevők szándéka elérni azt, hogy minél kevesebb emlőrákkal diagnosztizált nő szégyellje betegségét. A képviselők a program során közösen dolgozzák ki azokat az irányelveket, amelyek segítségével világszerte valódi változásokat érhetnek el. 

– A világon évente több mint 1 millió nőnél állapítanak meg emlőrákot. Az idejében diagnosztizált mellrák azonban ma már gyógyítható – hangsúlyozta Nancy G. Brinker. – Sosem volt nagyobb igény arra, hogy az emlőrákban szenvedő nők faji, nemzetiségi, anyagi- és szociális státuszbeli megkülönböztetés nélkül, mindenütt ugyanolyan eséllyel győzhessék le ezt a betegséget. Budapesten szerveztük meg az első olyan világtalálkozót, ahol a világ civil szervezetei a saját közösségükben jól működő módszereiket osztották meg egymással. Ez a nemzetköziség óriási mérföldkőnek számít a mellrák elleni küzdelemben, az összefogással életeket menthetünk meg és legyőzhetjük ezt a szörnyű betegséget – fogalmazott a volt budapesti nagykövet.

Öt kontinens, több mint harminc ország Budapesten

A Világtalálkozó küldöttei öt kontinens több mint harminc országából érkeztek Budapestre. Magyarországot dr. Gyenei Melinda, a Rákbetegek Országos Szövetségének vezetőségi tagja, valamint az Europa Donna – az európai mellrák betegek koalíciójának nemzeti képviselője, Somogyi Gyöngyi, „A rák ellen az emberért, a holnapért” Társadalmi Alapítvány dietetikus munkatársa, Strommer Szilvia, a Magyar Rákellenes Liga önkéntes szolgálatának vezetője, valamint Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke képviselték.

– Alig van olyan magyar család, amelyet ne érintene a rákbetegség. A magyar emlőrákos nők többsége szégyelli a betegségét, nem kap elég lelki támogatást környezetétől, nem tudja vagy kevéssé érti, milyen kezelés vár rá. Bízom abban, hogy a budapesti világtalálkozó a hazai civil szervezetek jövőbeni munkáját nagymértékben segíti majd – fogalmazott a magyarországi helyzetről Gyenei Melinda.

Budapest a mellrák elleni küzdelem fővárosa

A több mint 30 különböző országból érkező küldöttek csatlakoztak szeptember 30-án este a hazai mellrák elleni küzdelem szimbólumává vált figyelemfelhívó lánchídi séta hazai résztvevőihez. A közös sétát egy egészségnap előzte meg a budapesti Roosevelt téren, ahol sok színes családi program mellett szakmai fórumok az egészségmegőrzésre és a szűrővizsgálatokon való részvételre ösztönözték a nőket és családtagjaikat.

Kapcsolódó cikkek:
Információk az emlőrákról
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Nem ismerik a betegszervezeteket

Top