Vitaminbombák, antioxidánsok: csak mértékkel!

Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a szervezetben, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak, s ezzel különféle betegségeket, így rákot is kiválthatnak.

Antioxidánsokat maga a szervezet is termel, másrészt a tápanyagok révén jut hozzá azokhoz. A hatóanyagokat a növények a maguk védelmére használják, de ezek hatását táplálkozásunk révén mi is felhasználhatjuk a környezeti károk ellensúlyozására. Szabad gyököket idéz elő a dohányzás vagy a tartós stressz is, ezért füstmentes életmóddal, a feszültségnek sporttal vagy relaxációval való levezetésével is tehetünk azok ellen.

A gyümölcsök, gyümölcslevek és a tea antioxidáns hatását sok kutatás bizonyította. A hatóanyagok a sütőtöktől a brokkolin át a bogyós gyümölcsökig szinte mindenben előfordulnak, a sárgabarack, a sárgadinnye, a paradicsom vagy a spenót egyaránt előnyös élettani hatással bírnak. Antioxidáns hatásúak a különböző vitaminok: a májban, tojásban, margarinban nagyobb koncentrációban található A-vitamin, a paprikában, bogyós gyümölcsökben, kiviben lévő C-vitamin vagy a növényi olajokban, dióban, magvakban fellelhető E-vitamin. Ide sorolhatók a halakban, teljes kiőrlésű gabonákban megtalálható nyomelemek is mint például a cink, a réz, a szelén.

Miután a rákbetegeknek számos borsos árú étrend-kiegészítőt kínálnak, fontos tudni, hogy kiegyensúlyozott étrenddel nemcsak az egészséges, hanem számos esetben a beteg szervezet is elegendő mennyiségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz juthat. A túlzott antioxidáns bevitel, a mesterséges vitaminbombák rendszeres szedése közel sem biztos, hogy elősegíti az állapotjavulást. Léteznek ugyanis olyan kemoterápiás mechanizmusok, amelyek éppen szabad gyököket generálnak a szervezetben, s ezáltal fejtik ki daganatpusztító hatásukat.

Tehát, ha valaki ilyen onkológiai terápiában vesz részt, előfordulhat, hogy egy számára a javulás elősegítésére ajánlott kiegészítő termékkel éppen ellene hat a saját gyógyszerének. Ezért fontos, hogy a kezelőorvosnak mindig legyen tudomása arról, ha betege valamilyen készítményt szed a terápia alatt.

Kapcsolódó cikkek:
Káros is lehet a túl sok antioxidáns
Étrend-kiegészítők, gyógynövények feketelistája
Az étrend-kiegészítő nem gyógyszer
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top