Vizitdíj: egyes rákszűrésekért is fizetni kell

Az Országgyűlés elfogadta a jogszabályt, amely szerint 2007. február 15-től a háziorvosnál, a szakrendelőkben és a fekvőbeteg intézményekben vizitdíjként egységesen 300 forintot kell fizetni. A törvény szerint az onkológiai ellátásban részesülők ugyan kapnak kedvezményt, s a behívásos szűrővizsgálatok is ingyenesek maradnak, ám aki például bőrgyógyászati, szájsebészeti vagy urológiai szűrővizsgálatra jelentkezik, annak fizetnie kell, ahogyan a kontrollvizsgálatokért is. Az Egészségügyi Minisztérium a pontos részetekről ugyanakkor egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, mert azokat ezt követően dolgozzák ki.

A mammográfiai, méhnyak- és tüdőszűrések ugyan ingyenesek maradnak, ám február közepétől annak is meg kell fizetnie a vizitdíjat, aki hallgat az orvosok intelmére, s rendszeresen ellenőrizteti a bőrgyógyásznál anyajegyeit, az urológusnál prosztatáját vagy a szájsebészeten a szájában lévő aftákat, fekélyeket. Ezek a vizsgálatok ugyanis nem tartoznak a népegészségügyi szempontból elrendelt szűrővizsgálatok közé.

Az Egészségügyi Minisztérium által a Rákgyógyítás.hu kérésére összeállított tájékoztatás szerint tumorgyanú esetén is meg kell fizetni a vizitdíjat, azaz fizetni kell akkor is, ha valakit laboratóriumi, röntgen, CT vagy más jellegű vizsgálatokra küld el kezelőorvosa – ebben annyi kedvezmény lesz, hogy amennyiben a páciens ugyanazon egészségügyi szolgáltatónál egy napon több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe, a vizitdíjat csak egyszer kell megfizetnie.

Ingyenes marad a 18 évnél fiatalabbak ellátása, a katasztrófa-egészségügy, a kötelező népegészségügyi ellátások, a járványügyi tevékenység, a terhesgondozás, a szülészeti ellátás, valamint a tartós gyógykezeléshez kötődő terápiák, mint amilyen az onkológiai ellátás vagy művesekezelés. A kórházi napidíj fizetése alól ugyanakkor – jelen állapot szerint – a daganatos betegek sem mentesülnek.

A közgyógyellátásban részesülőket leszámítva megszűnik a gyógyszerek ingyenessége: a 100 százalékos támogatással felírható készítmények esetében is ki kell fizetni a betegeknek a 300 forintos térítési díjat, bár a rászorulók kaphatnak kompenzációt.

Mindenkire vonatkozik, hogy a vizitdíj befizetését igazoló bizonylattal az ellátási formánként igénybe vett évi 20 alkalom igazolásával a 21. alkalomtól kezdve a kifizetett vizitdíj összege a helyi önkormányzattól visszaigényelhető. A folyamatos kórházi ellátás során 20 nap után nem kell megfizetni az – ugyancsak 300 forint kitevő – napi ápolási díjat.

A törvény megszületése ellenére sok kérdésben megmaradt a bizonytalanság. A szaktárca is elismeri: számos kérdés tisztázatlan még, ezért konkrét problémákra, vagy esetekre vonatkozóan egyelőre nem tudnak felvilágosítást adni, hogy adott esetben miként értelmezendő a vizit- és kórházi napidíj fizetési kötelezettség. A törvényhez társuló végrehajtási rendeletek a tervek szerint 2007 január végére készülnek el.

Top