Zöld biciklikkel tekertek a limfómás betegekért

Negyedik alkalommal kerekezték keresztül Budapestet zöldbe öltözve, hogy felhívják a figyelmet a limfómára, erre a rejtőzködő nyirokrendszeri rosszindulatú betegségre.

Minden évben szeptember 15-én tartják a Limfóma Világnapját. Az idei szlogen: A World of Thanks, azaz a „Világköszönet”, amivel a szerevezők azoknak szeretnének köszönetet mondani, akik világszerte segítik a limfómás betegeket. Budapesten a Magyar Rákellenes Liga szervezésében tartották meg a látványos figyelemfelhívó civil demonstrációt. A csapatot Rozványi Balázs, a Liga elnöke és Csordásné dr. Juhász Judit családorvos elnökségi tag indította útjára. A Szent László Kórháztól az Országos Onkológiai Intézetig hajtottak, ahol dr. Schneider Tamás főorvos fogadta a kerekezőket, majd beszélt a limfómás betegek kezelésében elért eredményekről. Elmondta, a korszerű kezeléseknek köszönhetően akár évtizedeket is nyerhetnek a betegek. Ennél a betegségnél is nagyon fontos a korai felismerés, mert az időben felfedezett betegség jól gyógyítható, kordában tartható.

A limfómának közönséges, más betegséghez társuló tünetei lehetnek – köhögés, izzadás, láz, viszketés, fogyás, kiütések –, emiatt nem egyszerű a korai diagnózis. A legfontosabb tünet a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése, azonban a betegség csak részben, körülbelül 70 százalékban vehető észre nyirokcsomó-megnagyobbodásból.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top