100 ezer embernek kellene MA vastagbéltükrözésre jelentkezni!

A mai napon mintegy 100 ezer embernek – a következő 10 év vastagbélrákos betegeinek – kellene bejelentkeznie vastagbéltükrözésre. Náluk ugyanis már most valószínűleg ott az elváltozás, ami rákot fog okozni – vagy már okozott is, csak még nincsenek panaszaik. Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja, a Gyógyulj Velünk Egyesület ezért figyelmeztet: mielőbb szabaduljon meg mindenki az elrákosodásra hajlamos vastagbélpolipjaitól!

Azoknál a betegeknél, akikkel a mai napon közlik a vastagbélrák diagnózisát, többségükben már akár 8-10 évvel ezelőtt is ott volt az ominózus elváltozás a vastagbélben. Ha egy szűrővizsgálat során kivették volna, ma nem szembesítenék őket a rákkal. Másként fogalmazva: azoknak az embereknek, akikkel a következő 10 évben fogja közölni orvosuk a vastagbélrák diagnózist, egy vastagbéltükrözéssel jó eséllyel már ma meg lehetne találni és eltávolítani a fenyegető elváltozást. Ezzel meg lehetne előzni az életüket veszélyeztető rák kialakulását, vagy ha az már kialakult, a most még kezdeti stádiumban lévő daganatot a teljes gyógyulás esélyével kezelhetnék.

Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke

Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke

– Évente 10 ezer vastagbéldaganatot fedeznek fel, ami átlagban 10 év alatt fejlődhetett ki, tehát 100 ezer embernek még ma időpontot kellene kérnie vastagbélszűrésre ahhoz, hogy elkerüljék a komolyabb szövődményeket. Többségüknek ma még nincs panasza, s ránézésre nem is lehet megmondani, melyik az a 100 ezer ember, akiben ott a vastagbélrák vagy annak előképlete, ezért indokolt minden 50 év feletti nőnek és férfinak a vastagbélszűrés – vezeti le Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület – vastagbélrákon ugyancsak keresztülment – elnöke.

Az 50 év felettiek között minden negyedik emberben vannak vastagbélpolipok. Nem minden polipból lesz rák, viszont az elváltozások típusba sorolásához és a veszélyesnek ítélt polipok eltávolításához vastagbéltükrözésre van szükség.

– Országos szintű vastagbélszűrés sajnos mind a mai napig nincs Magyarországon, mindenkinek a személyes felelőssége, hogy eljut-e vizsgálatra. A vastagbéltükrözést a gasztroenterológiákon végzik, oda a háziorvostól kérhető beutaló. Akik tartanak a vizsgálatoktól, jó ha tudják, hogy a tükrözés bódításban vagy rövid altatásban is elvégezhető, igaz utóbbira kapacitáshiány miatt kevés kórházban van ma lehetőség. Szeretnénk, ha minél többen belátnák: ha valakiben ott az elváltozás, elkerülni nem, csak elodázni tudja a vizsgálatot. Sokkal bölcsebb tehát a kolonoszkópiát mielőbb elvégeztetni, mint néhány év múlva, bűntudattal küszködve szembesülni azzal: egy félórás vizsgálattal elkerülhettem volna a rákot, de nem tettem meg önmagamért és a családomért – fogalmaz Lakos István.

EuropaColon_ujA Gyógyulj Velünk Egyesület az EuropaColon nemzetközi szervezettel együttműködve vesz részt a márciusi európai figyelemfelhívó kampányban, amelynek célja szerte a kontinensen meggyőzni az embereket: éljenek a szűrési lehetőségekkel vagy követeljék ki azokat.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top