26 éve támasz a daganatos betegek számára

Jobban eligazodnak az egészségügy útvesztőiben, praktikus információkat kapnak, a sorstársaktól pedig lelkierőt mindazok, akik kapcsolatba kerülnek az egy-egy betegségcsoportot képviselő helyi sorstársközösségekkel. Amint arra Zanáné Komáromi Edit, a „Rák Ellen Együtt Egymásért” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesület titkára a szervezet alapításának 26. évfordulóján rámutatott, a térségbeli betegek számára is előnnyel járhat, hogy a civil szervezetük szerteágazó kapcsolatokkal rendelkezik.

Zanáné Komáromi Edit

Zanáné Komáromi Edit

– Az egyesület a rohamosan emelkedő rákos esetek száma miatt, illetve a rák okozta megbetegedések megelőzése érdekében 1989 óta dolgozik Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ez idő alatt daganatos betegek és érintett családtagok sokaságával kerültünk kapcsolatba. Ma már szinte nincs olyan család, amelyet ne érintene valamilyen daganatos kór: Szolnok megyében is hatalmas igény van arra, hogy a kórházi ellátáson kívül is legyen hová fordulnia az érintetteknek. A civil szervezet felvállalt feladata a személyes segítségnyújtás éppúgy, mint a széles körű információszolgáltatás, az egészségügyi-rehabilitációs tevékenység elősegítése, illetve egészségmegőrző témájú előadások szervezése – fogalmaz Zanáné Komáromi Edit.

– Minden ember kettős állampolgársággal születik, egyaránt polgára az egészség és a betegség birodalmának – idézi a betegszervezet titkára Susan Sontag néhai amerikai filmrendezőt. Zanáné Komáromi Edit ezzel arra is utal, hogy a rákbetegség sok esetben derült égből villámcsapásként érkezik: aki egyik nap még egészségesnek tudja magát, másnap már egy félelmetes betegség diagnózisának árnyékában kénytelen élni, s felvenni a küzdelmet az életért. A civil szervezeteknek ezért felelősségük van az egészségesek felé is, s küldetésük az egészségügyi ellátásban nyújtott segítségnyújtás mellett a betegek társadalmi rehabilitációjának is az elősegítése.

Az egyesület aktív részese országos ernyőszervezetek munkájának, s szoros kapcsolatot ápol a térség más civil szervezeteivel is, partnere a tevékenységét támogató önkormányzatnak éppúgy, mint a tisztiorvosi szolgálatnak vagy az életvégi hospice ellátást nyújtó szervezeteknek. Csaknem minden fórumot megragadnak, ahol személyesen, szóban, írásban, interneten vagy a sajtón keresztül elérhetik a betegeket, az érintett családtagokat és az egészségeseket.

– Az egyesületnek két klubja is működik: Szolnokon és Mezőtúron is aktívan működő sorstársközösség segíti a tagjaikat és a hozzájuk fordulókat, de a megye csaknem minden térségéből kapcsolatban vagyunk betegekkel, hogy segítsünk – mondja Zanáné Komáromi Edit. Hozzáteszi: fontos közösségösszetartó erőt jelentenek a rendszeres találkozások és a minden évben több alkalommal szervezett rehabilitációs kirándulások is.

További információk és kapcsolatfelvétel: Facebook.com/rakellenszolnok

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top