5D ultrahang – de kinek van 5 dimenziója?

5d ultrahang - fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Első hallásra futurisztikus az elnevezés: 5 dimenziós ultrahang. A szakmai bemutatóból viszont kiderült miért is nevezik így a képalkotó berendezések legújabb generációját: az eddigi 3 dimenziós ultrahang készülékek a térbeli képet kétdimenziós képernyőn jelenítették meg. Az 5D ultrahang-diagnosztikai készülék professzionális képalkotó teljesítményének köszönhetően rendkívül élethű, nagyképernyős 3 dimenziós képben láttatja a vizsgálati területet. A gép fő alkalmazási területe a szülészet-nőgyógyászat, de számtalan más területen is használható lesz, ezek közül a szakemberek a pajzsmirigyrák, a prosztatarák vagy májrák korai diagnosztizálását emelik ki.

Ultrahang szimpóziumot tartottak a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, amelynek keretében – Magyarországon először – bemutatták a világújdonságnak számító 5 dimenziós ultrahang készüléket. Az ultrahang berendezés nemzetközi szinten is csak mintegy két hónapja debütált Párizsban. A szimpózium keretében röviden áttekintették az ultrahang fejlődését, múltját, jelenét, illetve, hogy milyen technikai fejlődések várhatóak a jövőben.

Elsőként dr. Szabó István, a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság főtitkára beszélt arról, hogy az elmúlt negyed évszázadban hogyan fejlődött és hova jutott az ultrahang diagnosztika. Előadásában visszaemlékezett egy skót professzorra, Ian Donaldra, a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang diagnosztika atyjára, aki elsőként 1958-ban ultrahang vizsgálattal képes volt terhességet azonosítani. Beszélt arról is, hogy milyen nagy előrelépést jelentett az ultrahang diagnosztikában a real time képalkotás megjelenése, ami a korábbi képalkotó eljárásokkal szemben mozgásban jelenítette meg az adott területet. Az ultrahang diagnosztika fejlődése alapvetően változtatta meg a szülészeti-nőgyógyászati ellátást, a diagnosztikus és terápiás gondolkodást – emlékeztetett Dr. Szabó István. Napjainkban a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang diagnosztika legnagyobb kihívása Magyarországon a mennyiségi szemléletről a minőségi szemléletre történő áttérés – hívta fel a figyelmet előadásában dr. Szabó István. Hosszú távon nincs is más lehetőség a további fejlődésre – mondta.

Ezt követően dr. Halmos Amrita, a klinika tanársagédje vázolta az ultrahang vizsgálat jelentőségét napjainkban. Előadásában rámutatott arra, hogy a harmadik, negyedik trimeszterben a magzati állapot vizsgálatára ma már az ultrahang elengedhetetlen. Elmondta, hogy a 3D technológia nagy előnye, hogy kevésbé függ a magzat helyzetétől, egyes fejlődési rendellenességek sokkal jobban láthatóak.

Végül dr. Molvarec Attila, a klinika adjunktusa beszélt az ultrahang diagnosztika jövőjéről. Kitért arra, hogy az ultrahang technika jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, és ez a fejlődés napjainkban is folyamatos. Előadásában vázolta a jövő ultrahang készülékével szemben támasztott elvárásokat, amelyek közé tartozik a gyorsabb, részletekben gazdagabb képalkotás, a valósághű ábrázolás, a reprodukálhatóság, a mérési pontosság növelése, a hosszú élettartam, a könnyű hordozhatóság.

A szimpózium végén mutatták be az 5 dimenziós ultrahangot. Elhangzott: az abban különbözik a 3D/4D ultrahang készülékektől, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja és a rutin gyakorlatban könnyen alkalmazhatóvá teszi. Ez azt jelenti, hogy a gép automatikusan, nagy precizitású méréseket képes végezni. A technológia speciális tulajdonsága, hogy a 3 dimenziós információ digitalizált „szövettömb” formájában tárolható és továbbküldhető, így a vizsgálat távoli centrumokban, kórházakban a páciens jelenléte nélkül is elvégezhető – adta hírül a Semmelweis Hírek. (fotó: Kovács Attila)

Kapcsolódó cikkek:
Hogy működik a CT? Nézze meg!
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top