8 pont a vastagbéldaganatok ellen

Az ILCO Szövetség 2009. március végén kétnapos nemzetközi konferenciát szervezett a Magyar Tudományos Akadémia pécsi székházában „Vastag-és végbéldaganatok tömeges szűrése és modern vizsgálati módszerei” címmel. A résztvevők a hazai és külföldi családorvos, gasztroenterológus, sebész és onkológus szakemberek előadásai és az eddigi tapasztalatok alapján egy nyolcpontos nyilatkozatot fogadtak el a vastagbél- és végbélrákok megelőzése érdekében.

1. A vastagbélrák súlyos népbetegség, melynek megelőzése és gyógyítása fontos népegészségügyi feladat.

2. A megelőzés kiemelkedően fontos része az elsődleges megelőzés, az egészségnevelés és a szűrés.

3. A különféle szűrések összerendezése minisztériumi feladat, lehetőleg külön szűrési biztos feladatköreként.

4. A vastagbél szűrővizsgálata, különösen a vastagbél tükrözése azzal a különleges előnnyel kecsegtet, hogy a rákmegelőző állapotot jelentő polipokat is felismeri, a polip a rák kialakulása előtt eltávolítható, így a vastagbélrák kialakulása a lakosok egy jelentős részénél megelőzhető.

5. A szűrővizsgálatokban akár csak a széklet vértartalmának vizsgálata útján rendszeresen résztvevő többi lakosnál is olyan korai állapotban ismerhető fel a rák, hogy a túlélés várható hossza sokkal kedvezőbb, mint a későbbi stádiumban kezelt betegek esetén.

6. Leginkább a korai ellátás – az endoscopos vagy műtéti eltávolítás – biztosíthatja a jó életminőséget, a családi és társadalmi beilleszkedés zavartalanságát, a munkaképesség megőrzését.

7. Korai felismerés és sikeres sebészi eltávolítás esetén elkerülhetővé válhat a hosszas és költséges gyógyszeres és/vagy sugárkezelés, és egy-egy vastag- vagy végbélrákos beteg kezelésének társadalmi költsége akár az ötödére is csökkenhet.

8. A szűrés módjának kidolgozásába elsősorban a háziorvosokat kell bevonni annak érdekében, hogy a szűrést a lakosság közelébe vihessék.

Kapcsolódó cikkek:
A béltükrözés
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Vastagbélszűrés: a beteg dönthet a vizsgálatokról
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top