A célzott onkológiai kezelések meggyógyítják a vastagbélrákot?

Napjainkra a vastagbélrák és végbélrák kezelésében széles onkológiai paletta áll rendelkezésre, több célzott terápia alkalmazását engedélyezték. A célzott terápiák – amelyek működését önálló válaszban ismertetjük – egy része növelheti a gyógyulás esélyét, más része az életkilátásokat javíthatja.

Lássuk mindkét eshetőséget:

Mikor járulhat hozzá egy célzott kezelés a végleges gyógyuláshoz? Célzott terápiás gyógyszereket vastagbélrákban akkor alkalmaznak, ha áttétes a betegség. A kilátások akkor a legjobbak, ha az áttétek a májban vagy a tüdőben vannak, és azok műtéttel eltávolíthatók. Ha az áttét(ek) nem operálhatók, a betegek egy részénél az áttétes daganat gyógyszeres előkezeléssel műthetővé tehető. A célzott kezelések célja ekkor, hogy a góc(ok) méretét, számát csökkentsék, ezáltal sebészi kimetszésre alkalmassá – gyakorlatilag gyógyíthatóvá – váljon a daganat.

A betegek többségénél az áttétes vastagbélrák áttétjei (májban, tüdőben, nyirokcsomókban, csontokban) nem műthetők, s nincs reális esély a műthetővé tételre sem. A kemoterápia és a célzott terápiák visszaszoríthatják a betegséget, hogy az állapotrosszabbodást – még ha mellékhatások árán is – késleltetni lehessen. A célzott kezelések célja ekkor a betegség kordában tartása, krónikus betegséggé szelídítése, hogy azzal minél hosszabb távon élhessen együtt a beteg elfogadható életminőségben. A kemoterápiával kombinált célzott kezelések akár évekkel meghosszabbíthatják az áttétes vastagbélrákos betegek életét. Ha egy hatóanyaggal szemben ellenállóvá válik a betegség (önálló válaszban elmagyarázzuk miért), a vastagbélrák széles – és egyre szélesedő – terápiás palettája révén több terápiaváltás is lehetséges.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top