Alaposan rákészülnek az agydaganatok operációira

Az Európai Idegsebészeti Társaság tudományos szakmai lapja, az Acta Neurochirurgica elfogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Idegsebészeti Osztálya által közölt, új magyar agysebészeti munkamódszert.

A közlésre ajánlott új módszer a legnehezebben operálható agydaganatok műtéti eltávolításában hoz előrelépést és egyben egy új agysebészeti gyakorlati képzési metodikát is jelent.

Ahogy a módszer kidolgozója és a 12 fős munkacsoport vezetője, Csókay András osztályvezető főorvos összefoglalta, röviden azt jelenti az innováció, hogy friss elhunytakon, akiknek a boncolása nem engedhető el, az agy részletes boncolása előtt – ami az agy 1 cm-es szeletekre vágását jelenti -, speciális mikrotechnikával modellezik a kérdéses, nehezen eltávolítható daganatot, majd ennek az eltávolításával modellezik a műtétet. Utána kerül sor a gyakorlatilag érintetlenül maradt agy boncolására.

Egy ilyen ritkán előforduló, nehezen  operálható agydaganat esetében akár 10-20 rágyakorló műtét is megelőzheti az élő műtétet. Eddig a világ minden részén az agysebészeti tréning csak halott emberi agyi anatómiai boncolását jelentette, ami nem volt eléggé életszerű, hiszen nem volt kóros elváltozás benne. Az új módszer, amit a legnagyobb európai szaklap elfogadott és közölt, joggal számíthat nemzetközi érdeklődésre, hiszen megoldja az agysebészet legnagyobb problémáját, ami abban áll, hogy egy-egy ilyen speciális beavatkozásnál nincs elég műtét a rákészülésre, ezért relatíve magas a szövődményi arány. Emellett fejlődést hoz az agysebészeti mikrotechnika tekintetében is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház közlése szerint megkezdődött a nemzetközi tanfolyamok szervezése is, ami jó hírét kelti nemcsak az intézetnek, hanem a hazai idegsebészetnek is.

A tudományos munkákban nagy érdeme van még a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Diósgyőri Telephelyén lévő Pathológiai Osztálynak és a fővárosi Szent János Kórház Pathológiai Osztályának, valamint a Szent Margit Kórház Sebészeti Osztály megbízott vezetőjének, Imreh Domonkosnak – adta hírül a Minap portál.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Metasztázisok az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Kutatják a glioblastoma multiforme agydaganatot
Karinthy agytumorának története ma is aktuális
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top