Alkalmazható immunterápia vastagbélrák vagy végbélrák ellen?

Összeállításunk szerkesztésekor – 2016 végén – még nincs vastagbélrák vagy végbélrák kezelésében törzskönyvezett immunterápia. Sok viszont a félreértés és a betegeket szándékosan félrevezető közlés az utóbbi időszakban az onkológiai kutatások homlokterébe került immunterápiákkal összefüggésben.

Le kell szögezni: az immunonkológia egy rendkívül összetett kutatási terület az onkológián belül, és semmi köze az „immunerősítés” ígéretével vitaminokat, étrend-kiegészítőket, teákat, gombákat kínáló forgalmazókhoz. Az „immunrendszer erősítése” régóta használt reklámfogás számos termék esetén, erre most ráerősíthet, hogy az immunonkológiai kezeléseket is immunkezeléseknek nevezik. Ez azt a téves képzetet keltheti a laikusokban, mintha az erőnlétet esetleg javítani képes, bárki által recept nélkül megvásárolható termékeknek daganatellenes hatás is tulajdonítható lenne.

Az onkológiában alkalmazott immunológiai terápiák azon a felismerésen alapszanak, hogy a daganatok képesek az immunrendszer számára felismerhetetlenné válni. Az immunonkológiai kezelések nem közvetlen tumorpusztító hatással igyekeznek visszaszorítani a daganatot, hanem a beteg saját immunrendszerét próbálják a ráksejtek ellen hangolni. A cél, hogy felszaporodjanak az adott ráksejteket felismerni képes immunsejtek, illetve azok hatékonyabban küzdhessenek a daganattal. Az immunterápiáktól nem várható olyan gyors tumorméret-csökkentés, mint például egyes célzott kezelésektől, viszont hatásuk tartósabb lehet.

Az immunterápiákat elsőként melanoma (rosszindulatú bőrdaganat), tüdőrák, veserák terápiájában alkalmazták eredménnyel, ám ezekben az esetekben is csak a betegeknek egy kis hányadánál bizonyult hatásosnak a kezelés. Világszerte sok betegségtípusban kutatják az immunterápiás lehetőségeket, a jövőben vélhetően arányaiban nőni fog az immunterápiával eredményesen kezelt betegek száma. A kezelés eredményessége ebben az esetben általában nem a teljes gyógyulást, hanem a betegséggel való hosszabb távú együttélés lehetőségét takarja.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top