Alternatív módszerekkel meggyógyíthatók az emlődaganatok?

Alternatív módszerekkel nem gyógyítható meg a rák. Nincs olyan orvosi bizonyítékokon nyugvó készítmény (gyógyfű, vitamin, ásványi anyag, nyomelem, tea, gomba) vagy termék (mágneses eszköz, ezoterikus tárgy), amelyről tudományos hitelességgel bizonyították volna, hogy képes gyógyítani az emlődaganatok bármely stádiumát, illetve érdemben pozitív irányba befolyásolni tudná a daganatos folyamatot.

A kiegészítő kezelések egy része – az orvosi terápiák mellett alkalmazva, a kezelőorvossal egyeztetve – hozzájárulhat a szorongás és a mellékhatások csökkentéséhez, az életminőség javításához (például pszichoterápia, hipnózis, zeneterápia, akkupunktúra, akupresszúra, bizonyos megszorítások mellett a masszázs, stb.).

A súlyos betegeknek – különösen a daganatos betegeknek – és családtagjaiknak előszeretettel kínálnak különféle étrend-kiegészítőket, gyógyhatásúnak hirdetett termékeket, vitaminokat. A gyógyszerként nem törzskönyvezett étrend-kiegészítők esetén törvény tiltja, hogy azoknak a hirdetésekben gyógyhatást tulajdonítsanak. A termékforgalmazók általában jártasak a jogban, ezért gyakran úgy fogalmaznak, hogy abba büntetőjogilag ne lehessen kivetnivalót találni, ám a célközönség tagjai mégis azt hallják ki az üzenetekből, hogy az egészségük érdekében megéri megvásárolniuk az adott terméket.

Bevált módszer az is, hogy hirdetésekben, termékbemutatókon olyan embereket szólaltatnak meg, akik elmondják, hogy az adott készítmény szedése mellett milyen kedvező tapasztalatot szereztek. Az egyéni tapasztalat ugyanakkor – ha feltételezzük is, hogy igaz a történet – sosem orvosi bizonyíték: nem ismertek a leletek, a körülmények, a reklámozott szer melletti egyéb gyógyszeres kezelések. Gondoljunk bele: egy daganatos betegség terápiás javaslatát több szakorvosból álló onkológiai munkabizottság (onkoteam) állítja fel valamennyi képalkotó, patológiai és laboratóriumi lelet, valamint a beteg személyes jellemzőinek ismeretében. Ez nem helyettesíthető azzal, hogy egy vásárlásra ösztönző rendezvényen valaki ismeretlenül meggyőzi a beteget vagy a hozzátartozóját arról, hogy érdemes számára egy készítményt beszedni vagy egy eszközt használni.

Egyes termékeket azzal reklámoznak, hogy általuk könnyebbé válhat az onkológiai terápiák átvészelése. Amint arra önálló válaszokban részletesen kitérünk, hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre a hányinger csökkentésére, a fáradékonyságot is okozó vérszegénység orvoslására, az immunrendszer részeként funkcionáló fehérvérsejtek számának célzott növelésére, ezzel a fertőzések kockázatának csökkentésére. A daganatos betegséggel összefüggő fogyást ellensúlyozni képes különféle gyógytápszerek szintén felírhatók orvosi vényre. Egyre több onkológián dolgozik onkopszichológus is, aki pedig a kiegészítő, önsegítő módszerek elsajátításában tud segíteni. Belátható: kockázatos, ha a kezelőorvos tudta nélkül kezeli magát a beteg olyan készítményekkel, amelyek megvásárlásáról egy termékbemutatón vagy hirdetések révén győzték meg.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top