Az immunterápia nem általános immunerősítő!

Ahogyan egyre több orvosi cikk szól az eredményes immunterápiás kezelésekről, e tudományos publikációkat félrevezető módon lovagolják meg a különféle „rákellenes csodaszerek” gyártói és forgalmazói, akik az „immunrendszer erősítésére” hivatkozva javulást, gyógyulást ígérnek a kétségbeesett daganatos betegeknek és családjaiknak.

dr. Maráz Anikó

dr. Maráz Anikó

– A gyógyszerként nem törzskönyvezett (szabadpiaci forgalomban, ügynökök által árult vagy termékbemutatókon eladott) szereknek nem lehet gyógyhatást tulajdonítani. Még a valós(nak tűnő) egyedi történetek sem adnak alapot arra, hogy bármilyen alternatívnak mondott készítményt nyíltan vagy burkoltan rákgyógyszernek nevezzenek – figyelmeztet Maráz Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának adjunktusa. Megjegyzi: egyes nagy dózisú vitaminok és antioxidánsok még ellene is hathatnak a daganatellenes terápiáknak.

– Az antioxidánsok csökkenthetik az onkológiai gyógyszerek hatékonyságát, a nagy dózisú vitaminok pedig nem szelektíven hatnak, tehát ha van támogató, védő hatásuk a szervezetre nézve, akkor ezt a védő, támogató hatást a normál sejteknél intenzívebb anyagcseréjű daganatsejteknek is megadhatják – magyarázza az adjunktus, aki azt javasolja: bármilyen alternatív szert próbál is ki valaki, azt ne titkolja el a kezelőorvosa elől.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top