Az Ön lányát fenyegeti a HPV vírus?

HPV

Évente még mindig 1000-1200 új méhnyakrákot diagnosztizálnak hazánkban és közel 500 nőt veszítünk el a betegségben. A daganatért szinte 100 százalékban a humán papillómavírus (HPV) a felelős, amely ellen már közel tíz éve elérhető védőoltás – figyelmeztet a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság.

Amint az orvostársaság rámutat, nemcsak a méhnyakrákot okozhatja a HPV vírus, hanem az egyéb genitális rákok 60-90 százaléka is a HPV-vel függ össze, ami nagyszámban a férfiakat is érinti, és bár ritkábban, de náluk is daganatos betegségeket okozhat. A HPV a méhnyakrák mellett szeméremtesti és fej-nyaki, a hüvely- és végbélnyílás körüli, valamint a hímvessző rákok okozója is lehet. Hüvely- és szeméremtesti rákot évente hozzávetőlegesen 300 nőnél diagnosztizálnak, és 120 esetben halálos kimenetelű a betegség. A végbélnyílás körüli rákok nagyjából 110 férfit és 130 nőt érintenek. A HPV összességében a rákos megbetegedések 5 százalékáért tehető felelőssé.

A HPV veszélyét jól mutatja, hogy a nők 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele. Bár a fertőzés az esetek többségében tünet nélkül elmúlik, minden tizedik hosszan tartó fertőzött esetén kialakulhat valamilyen daganatos elváltozás. Leggyakrabban szövettanilag ugyan jóindulatú ez az elváltozás, ám a szexuális életet ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsöt okoz, amellyel a magyarok 10 százaléka legalább egyszer szembesül élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, többször is el lehet kapni a vírust.

Annak ellenére, hogy ilyen széles kört érint, sokan nincsenek tisztában a főként nemi úton terjedő fertőzés veszélyeivel, és a védekezéssel kapcsolatban is számos tévhit kering. Sokan gondolják például, hogy a gumióvszer megfelelő védelmet nyújt a HPV ellen, azonban a fertőzés nem csak nyálkahártya érintkezésével, hanem bőrről bőrre történő átvitellel is terjed. Az óvszer ezért 70 százalékkal csökkenti a fertőzés kockázatát.

dr. Szőnyi György

„A HPV okozta daganatos megbetegedések hazai statisztikái azért is elszomorítóak, mert a HPV elleni védőoltások csaknem 100 százalékos védelmet biztosítanak a fertőzéssel szemben. Nagyon komoly előrelépés, hogy tavaly ősz óta a 7. osztályos lányok számára ingyenessé vált a védőoltás, azonban jelentős javulást az eredményezhet, ha sikerül leszámolni a tévhitekkel, és valamennyi veszélyeztetett csoport – felnőtt nők, a fiúk és a férfiak egyaránt – felismeri a védőoltás jelentőségét. A kétkomponensű oltóanyag a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben hatásos, míg a négykomponensű vakcina a daganatos megbetegedések tágabb köre ellen nyújt védelmet, vagyis az előbbiek mellett a végbélnyílás körüli rákok és nemi szervi szemölcsök megelőzésére is alkalmazható. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a rendszeres szűrésekről sem, hiszen a HPV elleni leghatékonyabb védelmet a védőoltás és a rendszeres szűrések együttes alkalmazása jelenti” – fogalmazott dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top