Bangó Margit, civilek és orvosok a Rákgyógyításban

Bangó Margit egy súlyos betegségnek köszönheti, hogy idejében fedezték fel a mellrákját. A nótaénekes a Rákgyógyításnak vall betegsége megéléséről és családja érzelmeiről. Rákbetegek beszélnek a sorstársközösség erejéről, országos civil szervezetek vezetői avatnak be célkitűzéseikbe, kiderül miért olyan fontosak a patológiai leletek, s milyen kutatások zajlanak jelenleg az onkológiai központokban. A Tűzmadár Alapítvány ingyenes, hirdetések nélküli magazinja 10 ezer példányban jut el az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

Bangó Margit a Rákgyógyítás magazinban mellrákjáról úgy fogalmaz: „nem engedem meg, hogy a napjaim a betegséggel, a kockázatok latolgatásával teljenek. Az állandó aggodalmaskodás ugyanis nem más, mint lassan ölő lélekméreg. Miért keserítenénk meg önmagunkat, amikor annyi dolog van körülöttünk, aminek örülhetünk?” A Kossuth-díjas nótaénekes részletesen beszél arról, betegsége ellenére hogyan tért vissza a színpadra, s miért tartja fontosnak azt, hogy a betegek tapasztalataikat megosszák egymással és az egészségesekkel.

A rákbetegek országos magazinjának őszi kiadásának kiemelt témája a sorstársközösségek szerepe és jelentősége. Gyógyult és jelenleg is áttétes rákkal küzdő betegek beszélnek arról, hogyan próbálják közösségbe szervezni a betegtársaikat, s mekkora erőt ad számukra a betegséggel való napi küzdelemben az, hogy családjukon túl olyan emberek is mögöttük állnak, akik hozzájuk hasonló cipőben járva pontosan értik és érzik azt, hogy mi zajlik le bennük, akikkel megoszthatják tapasztalataikat, félelmeiket és kétségeiket. Az olvasók ízelítőt kapnak azokból a pszichológiai tréningekből is, amelyekre folyamatosan várják az érdeklődő betegek és hozzátartozók jelentkezését.

A lap országos körképben beszámol arról, kik és hogyan vehetnek részt a fővárosi és vidéki onkológiákon azokban a klinikai kutatásokban, amelyek révén a legkorszerűbb vizsgálati készítményekhez és gyógyszerekhez juthatnak hozzá. A magazinban elismert patológus szakemberek beszélnek szakmájukról, s adnak áttekintést arról, hogy manapság mekkora szerepe van a daganatok és a tumorgyanús szövetek patológiai vizsgálatának a személyre szabott kezelések meghatározásában.

A Tűzmadár Alapítvány által negyedévenként kiadott ingyenes, hirdetések nélküli magazin célja az ismeretterjesztéssel küzdeni a tévhitek ellen, hozzájárulni a betegség elleni harc sikeréhez, s cikkeivel a rákbetegeknek és hozzátartozóiknak mankót nyújtani a kórházon belüli és az azon kívüli élethez. A Rákgyógyítás 10 ezer példányban jut el az ország onkológiai centrumaiba, s betegszervezetekhez. A magazin megjelenésének előzménye, hogy a Tűzmadár Alapítvány 2006 novemberében elindította a www.rakgyogyitas.hu betegtájékoztató portált, amely ugyancsak reklámmentes fóruma a rákbetegségeknek. A lap és a honlap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT).

A magazin mind magánemberek, mind betegklubok számára megrendelhető postán is. Ehhez egy A/5-ös méretű, a postákon megvásárolható, bérmentesített, zöld színű, súlykorlát nélküli, megcímzett válaszborítékot kell postára adni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a alatti címére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.).

Kapcsolódó cikkek:
Nagy Bandó András rákról, emberségről, búcsúról
Vágó István óvatosságra inti a rákbetegeket
Rákgyógyítás: Halász Judit is biztatja a betegeket
Rákgyógyítás: új magazin rákbetegeknek

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top