Bőrrák és autoimmun betegségek kapcsolata?

A Journal of Investigative Dermatology folyóiratban publikált tanulmányt az ausztrál QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet tudósai készítették. Kutatásuk eredményei szerint a melanomás betegek számos génben osztoznak az autoimmun betegekkel.

A genetikai kapcsolatot 36 ezer melanomával diagnosztizált és nem bőrrákos ember vizsgálatával mutatták ki: a kutatás hét új, a betegséggel összefüggésbe hozható gént fedezett fel. Az új gének közül többet olyan autoimmun betegekben is megtaláltak, akik például reumás láztól vagy a cöliákiától szenvedtek. Matthew Law, a tanulmány vezető szerzője, a QIMR vezető kutatója elmondta, hogy nagy mennyiségű adat összesítésére volt szükség a genetikai kereszteződések megtalálásához. Magyarázata szerint azt vizsgálták, hogy egy bizonyos genetikai variáns mennyire gyakori a melanomás pácienseknél és a melanomában nem szenvedőknél – írja az MTI.

Law kiemelte: a felfedezés azért jelentős, mivel feltárhatja azt a fiziológiát, amely hajlamossá teszi az embereket a bőrrák és az autoimmun betegségek kialakulására, és elvezethet a jövőbeni kezelésekhez. A kutatás eredményei azért is fontosak, mert a rákhoz kapcsolódó géneket hordozó személyek célzottabb vizsgálatát szorgalmazza. “Ausztráliában a melanoma szűrése nagyrészt eseti jellegű. Vagyis az ember vagy maga megy el a szűrésre, vagy véletlenül szűrik meg” – magyarázta, hozzátéve, hogy ha tudnák, hogy mely csoportoknál áll fenn a kockázat, testreszabottabb szűrőprogramot lehetne megvalósítani a válogatás nélküli szűrés helyett.

Law hangsúlyozta a melanomával kapcsolatos genetikai kutatások folytatásának jelentőségét, ugyanakkor kiemelte, hogy “a megelőzés jobb, mint a gyógyítás”. A melanoma a bőrrákos halálesetek több mint 80 százalékát okozza, és Ausztráliában a férfiak körében a második leggyakoribb rákos megbetegedés. A kormányzati Cancer Australia becslése szerint 2021-ben 1315 ember halt meg melanomában.

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top