Csökkentenék a gyógyászati segédeszközök áfáját

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és partnerszervezetei kezdeményezik: csökkenjen 5%-ra a gyógyászati segédeszközök áfája.

A MEOSZ elkötelezetten harcol az önrendelkező élet megvalósításáért, amelyhez sokaknak nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a gyógyászati segédeszközök. A probléma több mint egymillió embert érint, akiknek igen alacsony a jövedelmük, így a segédeszközöket terhelő 27 százalékos áfa is jelentős kiadás számukra. A MEOSZ és a partnerszervezetek – az Orvostechnikai Szövetség, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a Magyar ILCO Szövetség és a Nemzeti Betegfórum – azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a támogatott gyógyászati segédeszközök áfája is 5% legyen.

Indoklásuk szerint Magyarországon több mint egymillió ember szorul gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során, közülük sokan egyszerre többfélét is kénytelen használni. Az érintettek jelentős része alacsony jövedelmű nyugdíjas vagy valamilyen fogyatékossággal élő ember, akik a jövedelmük jelentős részét egészségügyi kiadásokra fordítják, gyakran már az önrész kifizetése is probléma számukra. A MEOSZ és a partnerszervezetei ezért egyeztetést kezdeményeztek a kormányzati oldal döntéshozóival, hogy közösen dolgozzák ki, milyen lehetőségek vannak a gyógyászati segédeszközök áfájának 5 %-ra történő csökkentésére.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top