Milyen gyógyászati segédeszközök segíthetnek emlőműtét után?

Akár részleges, akár teljes emlőeltávolítás történik, ez úgy fizikailag, mint érzelmileg nagyon nagy teher az érintett beteg számára: fontos tisztában lenni azzal, milyen gyógyászati segédeszközök segíthetnek.

Az utóbbi években ugyan egyre nagyobb arányban végeznek emlő-helyreállító, rekonstrukciós műtéteket akár már a daganateltávolítással egy időben, ez még mindig a betegek kisebb részénél történik meg. Ennek oka, hogy a betegek egy részénél különböző okok miatt orvosilag sem javasolt, illetve sokan idegenkednek a helyreállító műtétektől, újabb operáció(k)tól. Az emlőt nem adhatják vissza, viszont a mindennapok magabiztosságában segíthetnek az emlőpótló gyógyászati segédeszközök, amelyeknek nemcsak érzelmi, hanem fiziológiai, egészségmegőrző funkciójuk is lehet.

Műtét után rögtön alkalmazható olyan átmeneti textilprotézis, amely az operált területet nem terheli, de a külső szemlélő számára észrevehetetlenné teheti az emlő részleges vagy teljes elveszítését. A könnyű, légáteresztő anyagból készülő protézis ugyanakkor csak ideiglenesen használható, mert súlykiegyenlítésre nem alkalmas, tehát a tartás megőrzését nem segíti. Ez utóbbi funkciót a szilikon emlőprotézisek tudják betölteni, amelyek ugyanúgy különféle alakban, méretben és súlyban elérhetők. Nemcsak teljes emlőt utánzó protézisek léteznek, hanem héj- vagy kiegyenlítő protézisek is, amelyek szintén az emlőforma látszólagos visszaállítását, a kétoldali szimmetria helyreállítását szolgálják. A megfelelő protézis kiválasztásának és rendszeres használatának azért is van jelentősége, mert a statikai egyensúly helyreállításával e segédeszköz segít megelőzni a gerincproblémákat, a hát- és nyakfájás, a kényszertartás kialakulását.

A protézisek optimális használatát speciális protézistartó melltartók teszik lehetővé. Beszerezhetők protézistartó fürdőruhák is, amelyeket úgy alakítanak ki, hogy az egészségügyi céloknak akként feleljenek meg, hogy külső szemlélő számára ne legyen észrevehető a változás.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top