Egyre több védőnő vesz részt a méhnyakszűrésben

Magyarországon évente mintegy négyszáz nő hal meg méhnyakrák miatt. Az egészségbiztosító adatszolgáltatása szerint évente a veszélyeztetett korosztályba tartozó 25-65 éves nők mintegy 30 százaléka veszi igénybe a 2004 óta működő szervezett méhnyakszűrést és a diagnosztikai célú vizsgálatokat. Célkitűzés a magasabb arány elérése a jól kiépített, térítésmentes, meghívásos szervezett méhnyakszűrésen való részvétellel.

Amint azt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel  a méhnyakrák-megelőzési hét alkalmából közölte, a szűrést magas szintű elméleti, kommunikációs és gyakorlati képzés által felkészített védőnők is végezhetik. Így a korábban kiképzettekkel együtt már 1381 védőnő végezheti a szűrést, közülük 964-en hátrányos helyzetű településeken dolgoznak.

A jelenleg Európai Uniós támogatással zajló kurzusok nyomán a védőnőknek már csaknem 55 százaléka jogosulttá válik a méhnyakrákszűrés végzésére, a romák által sűrűbben lakott megyékben pedig ez az arány közelíteni fogja a 70 százalékot.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top