Egyre több védőnő vesz részt a méhnyakszűrésben

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikket több mint 1 éve tettük közzé, a benne szereplő információk mára elavultak lehetnek. Javasoljuk, hogy az Ön által keresett témában nézze át frissebb cikkeinket is!

Magyarországon évente mintegy négyszáz nő hal meg méhnyakrák miatt. Az egészségbiztosító adatszolgáltatása szerint évente a veszélyeztetett korosztályba tartozó 25-65 éves nők mintegy 30 százaléka veszi igénybe a 2004 óta működő szervezett méhnyakszűrést és a diagnosztikai célú vizsgálatokat. Célkitűzés a magasabb arány elérése a jól kiépített, térítésmentes, meghívásos szervezett méhnyakszűrésen való részvétellel.

Amint azt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel  a méhnyakrák-megelőzési hét alkalmából közölte, a szűrést magas szintű elméleti, kommunikációs és gyakorlati képzés által felkészített védőnők is végezhetik. Így a korábban kiképzettekkel együtt már 1381 védőnő végezheti a szűrést, közülük 964-en hátrányos helyzetű településeken dolgoznak.

A jelenleg Európai Uniós támogatással zajló kurzusok nyomán a védőnőknek már csaknem 55 százaléka jogosulttá válik a méhnyakrákszűrés végzésére, a romák által sűrűbben lakott megyékben pedig ez az arány közelíteni fogja a 70 százalékot.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top